ALT FOR SHÆLIGHETEN

Hadde du fortalt meg for tre år siden, at jeg kom til å forelske meg i et menneske som bommer på kj-lyden, så hadde jeg ledd. Dét hadde jeg ikke holdt ut med.

For ti år siden skrev jeg et blogginnlegg som het «han gidde meg en sjøttbolle og da ledde jeg». Den ble en del av norskpensum på ungdomsskole-nivå, og er siden blitt brukt i utallige eksamensoppgaver. Det er klart jeg føler meg som en ambassadør for den stakkars kj-lyden, en utrydningstruet lyd som ikke mange nok tar på alvor.

Men så møtte jeg ham, da. Den blide, snille østfoldingen som sa shino, shylling, shirke og sheller. De halvtjukke L’ene har jeg bare funnet sjarmerende, men gode Gud! Fraværet av kj-lyden var som å få hele knivskuffen rett i øret.

Kanskje en upopulær mening, men jeg syns det høres dumt ut.

Jeg har lært meg å overse det her hjemme, men når vi er ute blant folk, blir instinktet mitt så sterkt at jeg ikke klarer å styre meg. I går spiste vi ute på restaurant, og da skjedde det noe grusomt.

Servitør: Hva skal du ha?
Gravlyset: Greske shøttboller.
Servitør: Hva sa du?
Meg: Du må si kjøttboller med kj-lyden!

Jeg rettet på ham foran servitøren. Foran de andre vi spiste med. Jeg er jo helt jævlig! Det samme skjedde forrige uke da vi var på hyttetur med et vennepar. «Mitt» vennepar, så han kjenner dem jo ikke dritgodt (enda). Jeg tror han snakket om vi skal gifte oss i shirke eller ei, og magen min bare vrengte seg: DET HETER KIRKE. God stemning, nydelig kjæreste, at jeg i det hele tatt har ring på fingeren er jo et under.

Tenk at jeg skulle bli en sånn! Jeg vil virkelig slutte. Men jeg merker det ikke før jeg allerede har gjort det. Det ligger i ryggraden min. What to do 😂 Må jeg ha et kurs i å holde kjeften min, eller er det innafor å kurse ham i kj-lyden? Han er jo en smart fyr, det kler ham ikke å snakke feil. Selv skylder han på Fredrikstad-dialekten, og påstår at det er en Østfold-greie. Men jeg har møtt mange fra Østfold som ikke skal på shino i kveld.

Råd tas i mot med takk. Inntil videre: Alt for shæligheten. 

Forsøkte meg på en liten fotoshoot på Bastøferja tidligere i dag. Det var lettere sagt enn gjort, hehe. Har vært på overnatting hos svigers, og kom faktisk akkurat inn døra her hjemme. Denne helgen skal vi prøve å være hjemme og kose oss, etter to uker på farten. Altså, været i dag! Nå skal vi kickstarte helgen med å spise reker på terrassen hos mamma og pappa. Det blir fint 💛

Ønsker alle som nailer kj-lyden en god helg!

105 kommentarer

 1. Haha, synes det er lov å si ifra! Men om han ikke ønsker å gå inn for å prøve å gjøre noe med det, må du nesten lære deg å holde det inne? Så lenge du har gjort ditt liksom. Jeg synes den verste dårlig-norsk-trenden for tiden er de som bruker «hvem» om objekter, type hva/hvilken. Da knyter det seg i magen!

  1. ENIG! «hvem farge har du på veggen»… Altså… Haha

 2. Legg tuppen på tunga frem i tennene (tennene nede altså) og øv på ordene. Da vil automatisk kj-lyden komme. Om tuppen på tunga «henger løst» i munnen får du shi-lyden. Vanskelig å forklare, men håper du skjønte noe av det🙈

 3. Fortsett å rette på han. Bare latskap😊 Men den Østfold-l’en er da tynn? Tjukk l er den man bruker i feks Ola, er det ikke?

 4. Heiidu!

  Nå har jeg lett både på blogg og insta, men finner ikke tilbake til den teltdoen som gravlyset hadde kjøpt inn, kunne trengt sånn selv 😂 vet du hvor den er kjøpt? Husker ikke hva du sa 😊😊

  1. Postet kun på story 😄 han kjøpte den på coolstuff.no

 5. Her i huset har også samboeren problemer med sh, sj og kj. Har vanskelig med å forstå hvordan man skal uttale dem, men prøver iallefall, og det er ikke sjeldent vi har en liten «øving» og jeg må forklare hvordan de forskjellige ordene uttales. Gikk jo så langt at vi satt på en av norges Michelin-restauranter og ble liiiitt flaue da selveste sjefen sto å lo av at min samboer satt og øvte på å uttale kjylling og ikke shylling… Hehe

 6. Det er helt innenfor å rette på alle som sier kj-feil, bruker hun/henne feil ooog de som ikke kan bruke pronomen rett (hvem istedenfor hvilken f.eks.). Hilsen grammarnazi som alltid retter på alle, både kjente og ukjente, og slipper unna med et lite smil 😅

 7. Hahaha, jeg dør. Men føler SÅ med deg. Jeg er fra Tromsø og samboeren min og jeg får hele knivskuffen i øret (som du så godt sier det!) når vi ser tvreklamer hvor de ikke kan bruke kj-lyden. SKAM DERE!

 8. Jeg er HELT enig med deg. Fortsett å mase på ham (hjemme), du gjør ham en bjørneTJeneste ved å la være.
  Selv klarer jeg ikke å ta folk som har passert 20 år, og ikke kan snakke ordentlig (dvs uttale kj), alvorlig.

 9. Aldri sKJønt greia med den rettinga..kan være fordi jeg faktisk ble mobba når jeg var liten fordi jeg ikke klarte å uttale ting «riktig», og kanskje snakket litt rart selv om jeg ikke hørte det selv, grunnet infeksjon sykdom i tannkjøttet.
  Det resulterte i at de måtte trekke alle tennene mine som liten og tennene foran vokste ikke ut igjen før jeg var 10-12, det var umulig for meg å uttale enkelte ting «riktig»,kj lyden var en av de. Var faktisk lærer assistenter som ble sint på meg disse årene fordi jeg ikke klarte helt kj og den vibrerende r lyden. Det var så ille at jeg satt hjemme og prøvde så hardt å få det til så de ikke skulle fortsette å bli sint på meg. Det sitter fortsatt i meg. Barn brydde jeg meg ikke så om som påpekte det, men voksne som ble sint pga av noe jeg ikke kunne noe for vil jeg faktisk aldri glemme.

  Jeg kan fortsatt bomme litt, men jeg klarer faktisk ikke høre om jeg sier kino eller schino, og for å være ærlig så bryr jeg meg såpass lite i dag at jeg ser bare dumt på de som liker å rette på det. Jeg bryr meg mer om de som vasker feil og setter helt feil i oppvaskmaskin (kun typen som får kjeft da), for det har faktisk konsekvenser. Hvis gpsn forstår deg så skal det nok gå bra med deg.
  Vi har vel alle våre ting.

 10. Må si det er mye verre med «å» og «og», mangel på punktum .. bare generelt ekstrem dårlig grammatikk. Må innrømme at det er hard pass for meg. Jeg takler det meste, men der grøsser jeg såpass mye. Blir vel samme greia som «their», «there», «where» og «were». Så kan vel kanskje forstå det litt, men så takler jeg shino bedre der altså..

 11. P3-morgen hadde besøk av en logoped som hjalp Martin å bli kvitt sh-lyden, kanskje dere kan google klippet og se på det sammen!

 12. Det er enkelt å lære seg hvis man øver på å plassere tungen riktig. Press hele midtre delen av tunga opp mot midtre del av ganen (ikke mer enn at kantene trykker opp mot undersiden av tennene) så kommer «kj»-lyden av seg selv.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.