KAN MAN PÅVIRKE EN PÅVIRKER?

Så kom snøen tilbake, og det samme gjorde kroppspress-debatten. Som en underjordisk kvise i det norske land. Huff, fikk de ikke løst noe forrige gang?! Nei, her er det nok ikke noe som løses med det første. Kroppspresset er kommet for å bli, og har nok egentlig alltid vært her i en eller annen form. Uansett, så er debatten en påminnelse om å tenke kritisk, og om å ta avstand fra ting som ikke gjør oss godt. Det er det ansvaret vi kan ta selv, for oss og for barna. Og for å være helt ærlig, så er det tanken på mine egne fremtidige barn som gjør meg bekymret.

Den dagen min datter kommer hjem og forteller meg at hoftene hennes ikke har riktige proporsjoner, eller at hårfestet hennes ikke er noe fint – det må tatoveres. Jeg kommer til å bli så trist. En fremtidig datter kan selvfølgelig få disse tankene fra forskjellige steder. En mor som snakker nedsettende om egen kropp. Klassevenninner. Magasiner, reklamer. Eller en influencer. Som hun har fulgt i mange år, ser opp til og sluker rått. Sistnevnte har sammen med de andre som nevnes et enormt ansvar, og ta det på alvor.

Sophie Elise AS er nok en gang eksempelet som brukes. Forståelig at det er tungt for henne, men det er fortjent. Hun/firmaet/hva enn du velger å kalle det, ser ikke ut til å ta til seg kritikken. Ser ikke ut til å gjøre endringer. Ser ikke ut til å ta ansvaret sitt på alvor. Hun fortsetter å mate oss med plastiske operasjoner og komplekser folk flest ikke ante fantes. Også oss som ikke oppsøker kanalene hennes direkte. Sophie Elise er åpenbart ikke hele problemet, men bare fordi man ikke er hele problemet, betyr det ikke at man ikke skal ta ansvar.

Og nei, man kan ikke beskytte ungdom fra alt som er vondt og vanskelig her i verden. Men man kan etterstrebe å gjøre godt, og det virker det ikke som alle i denne debatten er opptatt av. For å si det så enkelt og direkte som mulig: Jeg syns det er slemt og uetisk. Å kapitalisere på unge menneskers usikkerhet, ved å stadig ha et overdrevent fokus på kropp, plastisk kirurgi og komplekser som folk ikke ante fantes. TV2 med flere er medskyldige i eksempelet som brukes i debatten. For fremtiden ønsker jeg meg at byråene som dealer med influencere tar ansvar, når influenceren ikke klarer/vil det selv. Ansvar for de unge følgerne, og avstand fra influencere som opptrer uetisk og avstår fra endring. Nei, så kan vi ikke slette dem. Men vi trenger heller ikke å oppfordre og støtte dem i faenskapen.

Jeg er ikke motstander av plastisk kirurgi, fillers eller hva det måtte være. Jeg skulle bare ønske at folk kunne holde det for seg selv, og ikke bruke det som underholdning og levebrød. Og jeg vet at mange er uenige, og mener at det er bedre at ungdommen vet at det er operert eller fikset på. At de ikke prøver å leve opp til noe som er helt urealistisk. Men der får vi bare være enige om å være uenige. Jeg syns ikke budskapet om at det er mulig og ENKELT å fikse på det man ikke liker, burde være så… Out there. 

Til slutt: Jeg slutter aldri å være lei meg for hvilket ræva forbilde jeg selv var som 20-åring. Jeg var en av de som tok imot gratis fillers og blogget om det etterpå. Og det finnes ingen andre unnskyldninger enn at jeg var en bekymringsløs, egoistisk kjerring. Jeg vet at Sophie Elise satt på jenterommet i Harstad og fulgte med på meg og mitt nye liv i Oslo. Mitt nye liv som besto av overfladiske venner, kafébesøk, en slem kjæreste, platinablondt hår og fillers. En ganske vond periode i mitt liv, som selvsagt ble delt fortløpende og filter-løst på internett. Hvis jeg påvirket deg bare en promille til å ville ha det samme som meg, så er jeg lei meg for det. Jeg var ikke mitt ansvar bevisst. Det er jeg nå. Men jeg fyller snart 30, og bare 1% av følgerne mine er mellom 13-17 år. Med andre ord: Jeg når ikke frem til dem, de kanskje aller mest sårbare. Hva står man igjen med da? Å prøve å påvirke påvirkere?

Helt til slutt: Det er aldri for sent å skjerpe seg. Norge elsker angrende syndere. Kanskje fordi de fleste av oss er nettopp det. Mennesker som lever og lærer og lever og lærer. Men man kan bare skylde på ung, dum og uviten til et visst punkt. Vi er blitt voksne nå – og det har bransjen vår også.

Du som leser her inne, har du noen tanker om debatten som pågår nå? Eller er du bare lei? Jeg er egentlig litt lei, men det er mest pågrunn av ansvarsfraskrivelsen og alt det vage. Dessuten er det så mange gråsoner at det er vanskelig å diskutere rett og galt. Er folk her inne flinke til å avfølge folk som får dem til å føle seg dårlig og presset? Deg seg være press om fine ferier, dyre vesker, flate mager, store rumper, plettfrie hjem, alltid-smilende småbarnsfamilier.

Hvis du har tips til noen morsomme, nedpå og fine folk jeg kan følge på Instagram, tips meg gjerne i kommentarfeltet👇🏼 Jeg følger ikke så mye som påvirker meg i negativ retning, men har heller ingen i feeden som gjør meg direkte GLAD ❤️

168 kommentarer

 1. Veldig bra skrevet! Jeg slettet ca 60% av alle jeg fulgte på instagram, det var influencere/kjendiser. Og har ikke angret siden. Slettet de egentlig mest fordi jeg følte at jeg måtte oppdatere meg og følge med på de hele tiden, fikk aldri ro i sjela før jeg hadde sett alt av nye innlegg og stories – og det stjal faktisk en del tid fra hverdagen min. Så det var veldig deilig å rydde opp i følgelisten! Så nå følger jeg kun folk jeg kjenner og et fåtall kjendiser/influencere som er positive og gode forbilder. Anbefaler alle å gjøre det samme!

 2. Halleluja 🙏🏼🙏🏼

 3. Halleluja 🙏🏼

 4. Jeg pusher 30 år, og kan i svake øyeblikk føle meg påvirket av kroppspress. Har ikke telling på hvor mange ganger jeg har sett reklame på insta for fillers her og der, og tenker at jeg vil også ha det for det ser jo så fint ut på andre. Heldigvis glemmer jeg det en etter en times tid, for jeg er egentlig fornøyd med meg selv men ikke alltid fornøyd NOK. Hvem i verden er vel det, om man er helt ærlig? Er så glad jeg var fattig student tidlig i 20 årene, for hadde jeg hatt penger da vet jeg at jeg hadde gjort et inngrep eller fem.

  Jeg er egentlig litt sliten av debatten, for de største synderne eier ikke selvinnsikt og tar ikke til seg kritikken uansett. De setter seg i en offerrolle og sier bare de sliter med psykisk ditt og datt for sympati, for å rettferdiggjøre det. Litt strengt, men det er jo sant. For min del kan alle fikse på nøyaktig det de vil, men å bruke det for profitt som Sophie Elise har gjort i alle år står det lite respekt av. Karrieren hennes er bygget opp av kosmetiske inngrep og følgene av nettopp det.

  Setter pris på at du setter et så konstruktivt blikk på det, og jeg blir alltid sånn «yeess the queen has spoken» når du setter ord på debatter der man egentlig tror du ikke vil blande deg. Fortsett med det, jeg synes du som faktisk er Norges største influencer fremmer sunne og gode verdier! Håper flere begynner å gå i dine spor 😊

 5. Anbefaler å følge Celeste Barber, Sofie Linde (dansk kanalvert) og Jennifer Garner på insta👌🏼😊

  1. Tusen takk for tips <3

 6. Veldig reflektert innlegg, Ida! I like! You rock! <3

  1. ❤️❤️❤️

  2. <3 <3 <3

 7. Godt at du skriver om dette! Jeg ble så aaaarrgh når tv2 bare kommenterte det å ha vist operasjonen med «Det lever vi godt med.» Eh ja, dere lever fett på det mest sannsynlig. Syns det er lite kritikk å hente fra media. Savner mer kritiske journalister her. Er mye penger i omløp og selvfølgelig selger operasjoner. Det var min lille utblåsning, hehe. På insta, jeg liker å følge Maria Mena. Herlig og selvironisk! Gjerne del mer fra planlegging med bryllup forresten. Sånt er gøy. Hilsen planleggingsfrik😎

 8. Amen!

 9. Jeg tenker umiddelbart to ting: Det er vanskelig å se veldig operert/fikset ut og samtidig ta avstand fra inngrep og fillers. Jeg mener ikke deg, men det er flere som har hevet seg på denne debatten som mener at de nå er gode forbilder siden de ikke snakker om hva de gjør. Men det er jo ikke så vanskelig å se og hvis man snakker om de lettpåvirkelige 15-25-åringene, så skjønner de så innmari godt at de leppene ikke kom ut av en lipglosstube.

  Det andre er et håpløst paradoks. Jo mer vi snakker om utseendet og hvilken betydning det har, jo mer sier vi egentlig at det har mye å si selv om man egentlig ønsker å mene det motsatte. Jeg savner flere smarte damer og menn som blir kjent for det de står for og kan, og ikke hvordan de ser ut eller hvilke veldig private detaljert de orker å brette ut for å få oppmerksomhet. Hilsen halvvoksen dame typ kynisk

 10. Du skriver så bra!!

  1. Tusen takk!

 11. Ida Wennerstrand

  Det er en liten ting jeg reagerer litt på som jeg håper at du kan svare meg på! Jeg legger merke til at mange influensere retter pekefingeren sin mot andre i samme bransje, men samtidig gjør noen av de samme «feilene» selv. Jeg mener ikke å være kjip og pirkete nå, men jeg vil bruke deg som et spesifikt eksempel. Du skriver:

  «Den dagen min datter kommer hjem og forteller meg at hoftene hennes ikke har riktige proporsjoner, eller at hårfestet hennes ikke er noe fint – det må tatoveres (……) Å kapitalisere på unge menneskers usikkerhet, ved å stadig ha et overdrevent fokus på kropp, plastisk kirurgi og komplekser som folk ikke ante fantes»

  Har du noen gang tenkt på at din reklame for dette pulveret fra Oslo skin lab kan påvirke unge jenter på en usunn måte? At andres døtre kan komme hjem til foreldre og fortelle at de må starte med pulver for å forhindre/redusere rynker? At disse unge jentene kanskje ikke tenkte så nøye over om de begynner å få linjer i 25-års alderen? Og at nettopp slik reklame kan øke et negativt fokus på utseendet?

  Jeg må innrømme at jeg har tenkt negativt om meg selv etter disse reklameinnleggene. Tanken på at jeg aldri blir spurt om leg på polet som 26-åring, mens du laget et poeng ut av at du plutselig ble spurt om leg for første gang i en alder av snart 30, ref innlegg 26.9: «Det har aldri skjedd før, og jeg ble så satt ut at jeg løp rett hjem og klasket på meg en anti-age ansiktsmaske og gurglet kollagenpulver»

  Som sagt så mener jeg ikke å være kjip og ute etter å ta deg. Jeg er nysgjerrig på om du har reflektert over dette selv og hva du eventuelt tenker om det. Ellers må jeg bare få sagt at du er en av mine favorittblogger 🙂

  1. Hei 💖 Klart jeg har reflektert over det. Og jeg har (i samråd med andre) bestemt meg for at jeg ikke setter streken ved hudpleie. Om det er kollagenpulver eller en krem. Jeg fronter solvett og solfaktor også, fordi jeg er lidenskapelig opptatt av å ta vare på den huden jeg skal ha resten av livet. Og selv ser jeg ikke noe galt med å motivere andre til å gjøre det samme. Men klart du skal få være uenig med meg der! 😊 hvis du har følt deg dritt etter noe jeg har skrevet, så er ikke det noe hyggelig. Å treffe noen feil med det som for meg er hverdagsskildringer/humor (historien om polet) er også en risk jeg vet jeg tar, men som jeg er villig til å ta fordi jeg er såpass trygg på mine verdier og at jeg gjør mye godt, ved å vise livet slik det er og mere til. Når jeg skriver at jeg opplevde hele situasjonen som kriiise, så skal du vite at når jeg _skriver_ så bruker jeg virkemidler jeg ville brukt om jeg skrev en historie til en bok. Jeg går ikke hjem og griner på ekte, når jeg ikke er blitt spurt om leg på polet. Ønsker deg en fin dag! 🥰

  2. Tenkte nøyaktig det samme som deg…plastiske operasjoner er ille, men de fleste influensere fremmer produkter og annet for å bedre utseende ect. Ikke stort bedre det…selv om det er mer «uskyldig». Dette gjelder deg også Ida…du er dessverre en del av dette. beklager. Jeg synes du skriver godt og liker alt annet ved bloggen din.

  3. Collagen pulver vs butlift? kjære vene herre mine hatt fader i tretoppen. Går det ann?

 12. Jeg er lei av bloggere som ikke tar ansvar for tingene de gjør. Sophie sender faren sin (!!!) i en debatt som handler mye om henne, skjønner ikke at det er mulig? Alle i bloggverden er redd for å si noe feil fordi de kan bli mindre likt hvis de faktisk står for det de mener. Hun gjemmer seg hjemme og tørr ikke stå rakrygget eller i det hele tatt stå for det hun gjør. Heia Kristin og heia deg Ida! Tv2 og alle andre burde slutte samarbeid med influencere som er dårlige forbilder.

  1. Det er feigt, og de (?) kom ikke særlig godt ut av det heller syns jeg. Samtidig tror jeg ikke utenforstående kan sette seg inn i hvor tøft det er å være i den situasjonen, selv om det er selvforskyldt. Vi får håpe de store aktørene tør å ta et standpunkt snart – TV2 har jeg dog gitt opp etter debatten 😅❤️

 13. Veldig enig i det du skriver! Psykisk helse er så utrolig viktig. Vi har blitt påvirket i alle år, men aldri fått «det perfekte» trykt så opp i fleisen som nå. Dessverre tror jeg at det ikke løser noe ved at debatten er mellom de samme personene gang på gang. Jeg blir bare lei.

  Den ene siden er utvilsomt det beste for psykisk helse og mest etisk og moralsk riktig. Men her er det et tunnelsyn og lite forståelse å få. Saken er ikke så svart/hvit.

  Den andre siden trenger å ta mer ansvar, for vi blir overeksponert for det perfekte via sosiale medier. Normaliseringen av plastisk kirurgi skremmer meg, og jeg har tatt meg selv i å studere mitt eget hårfeste. Samtidig skjønner jeg at det oppleves som et personangrep, og jeg får direkte vondt på vegne av Sophie. For hvordan kan vi forvente at hun både skal være ærlig om at hun har operert, og samtidig ikke nevne at hun har operert. Begge deler har visst blitt et folkekrav. Når hun lever av å eksponere seg blir Sophie Elise AS hennes liv. Og vi kan ikke stoppe folk fra å være influencere fordi de har silikon bak og fremme.

  Dette er en så omfattende sak. Jeg har vanskelig ved å skjønne hvordan vi skal klare å legge klare retningslinjer for hva som er lov og ikke, samtidig som vi ikke straffer noen for deres valg om å fikse på utseende. Psykisk helse kommer selvsagt først. Men hva skal egentlig til for at vi skal ha det bedre med oss selv? La oss få debatten opp på et høyere nivå, for nå er jeg så lei at jeg later igjen ørene.

  1. Veldig godt skrevet, tusen takk for at du deler her.

 14. Jeg er så sykt enig! Og spesielt mtp de som sier at det er foreldrene sitt hovedansvar; vell, da jeg var 16 og usikker var det ikke foreldrene mine jeg fortalte om ønsket om silikon og diverse, det holdt jeg for meg selv og tenkte på alene. Derfor er det ekstra viktig at «influencerne» selv tar ansvar, for det er de som ungdommen ser opp til

  1. E9! Og det er et viktig poeng!

 15. Heia deg Ida! Så kult at du tør å uttale deg!

  1. <3

 16. hear hear 🙂

 17. Hei Ida! Jeg 25 år og føler at debatten rundt influencers og ansvar i forhold til kropps/skjønnhetspress er noe utdatert. Det kommer ikke noe nytt på banen, derfor opplever jeg Kristin sin tale og bråket rundt den virker som nettopp bare det; bråk. Det er årevis siden Ulrikke Lund og flere av dere «OGsa» sluttet helt å blogge eller endret fokus fra det syltynne, perfekte opplegget og jeg tror også dagens foreldre er fryktelig mye bedre til å snakke med tenåringene sine om bruk av internett. I tillegg finnes det jo nå en hel verden av influencere med «positivt fokus» i forskjellige sjangre som folk kan velge å følge i stedet. (Stine Hartmann for eksempel, dritslitsom egentlig men i det minste er budskapet sunt) Det tror jeg er med på å minske skadene kids pådrar seg av å se Melina sine perfekte pupper eller Sophie sin dyre stump. Forøvrig også helt enig med deg når du sier at byråene må ta mer ansvar, men det kan vel kanskje din kjære bekrefte at er enklere sagt enn gjort, da sexxxx som kjent sells. Til slutt vil jeg si at jeg likte litt den utfordrende kommentaren over her angående kollagenpulveret, i min verden er det i hvertfall er en hårfin eller ikkeeksisterende forskjell mellom å lage reklame for Betakaroten, forbrenningspiller og kollagenpulver – og feks. fillers.

  Ha en super dag!

  1. Hei! Takk for at du deler tankene dine. Men jeg må si jeg er sterkt uenig med deg når du sier at det er et ikkeeksisterende skille mellom reklame for kollagenpulver (etc.) og fillers. Fin dag til deg også 🙂

 18. Amen 🙏🏻🙏🏻🙏🏻

 19. Må bare skrive en ting til fordi jeg tenkte mer rundt dette enn jeg trodde jeg gjorde; Helt teoretisk er det vel ikke så stor forskjell på å sprøyte inn noe skjønnhetsfremmende, «kollagen-imiterende» gjennom en nål i fjeset versus å ha noe i smoothien som har det samme formålet (å se yngre/bedre ut)? Eller er jeg helt på bærtur her nå og det er akkurat der du tenker skillet går? Selvfølgelig helt enig i at veien til operasjon er MYE lengre men en filler/botox-behandling som gjøres på en halv lunsjpause (og koster mindre enn kollagenpulver i et år) virker i mitt hode som en produktkategori som appellerer til samme type folk, ergo er ikke skillet så tydelig som du refererer til at du tenker. Uansett-en spennende debatt nå og i årene fremover, blir vel ikke mindre etterspørsel etter verken fillers eller kollagenpulver med det første! Hyller deg for personen(og bedriften) du har blitt, Ida, og du fortjener virkelig all lykke, kjærlighet og suksess:)

 20. Linn Marie Rønning

  Jeg er enig i mye av det Kristin sier, men jeg er også mye enig i hva Sofie Elise sier. Jeg syns det hele var en dårlig måte å gjøre det på. Influencere har en stor påvirkingskraft, MEN det er så mye mer enn det. Man ser perfekte kropper overalt. På TV, i blader, Instagram, i virkeligheten. Det er jo ikke noe som har kommet nå i det siste, men alltid vært sånn.
  Man påvirkes av alt man ser, ikke bare hva influensere gjør.
  Da jeg var ung ble jeg mye mer påvirket av venner og de rundt meg. Jeg sammenlignet meg med de. De populære med fine klær, fin vennegjeng og «velstående» familie. Jeg er bare 26, så det er ikke så lenge siden jeg var ung og usikker selv. Jeg har nå fått 2 barn og jeg ønsker av hele mitt hjerte at de skal være fornøyd med seg selv. Uansett hvor fornøyd man er med seg selv, blir man allikevel påvirket. Man ser disse perfekte kroppene, gutter så vel som jenter i TV programmer, i blader, kjempe fint sminkede jenter, fine klær, fine sko. Vellykkede mennesker. Man kommer heller ikke unna at noen har mer penger enn andre og at noen er mer vellykket. Det er ikke kun plastisk kirurgi som kan gjøre deg usikker Og påvirket som ung. Det er så mye mer, og man ser det overalt. Man kan bli påvirket hvor enn man snur seg. Jeg håper derfor at det blir tatt inn i læreplanen på skolene. Allerede på barneskolen. Lære og opplyse mer om psykisk helse, hvordan like seg selv, hvordan takle påvirkningskraften på alt man har rundt seg.
  Kristin ønsker ikke at man skal legge ut om plastisk kirurgi overhode, men hva da om en influencer har operert mye på seg selv og ikke opplyst på noen måte om dette. Mange ser opp til deg og ønske de så ut som deg. Da vil jenter få et ennå mer forskrudd bilde av hva en «perfekt» kropp er tror jeg.
  Jeg har ikke noe fasitsvar, men jeg tror nok å ikke opplyse om disse operasjonene kan være vel så farlig som å opplyse.

 21. Jeg synes stort sett du gjør en god jobb, Ida, og jeg har fulgt deg siden du var kanskje 18 år (Husker da du slo opp med barndomskjæresten. Shit, det er lenge siden). Du oppfører deg voksent, flasher ikke halvnaken kropp på instastory hver dag og bidrar generelt til lite kroppspress i forhold til maange andre influensere. Men det er én ting jeg reagerer litt på, og det er dette kollagenpulveret du har reklamert så heftig for, som noen andre ovenfor her også nevner.

  Anbefaler å lese denne artikkelen:
  https://www.abcnyheter.no/helse-og-livsstil/helse/2019/10/13/195615025/forsker-om-kollagentilskudd-biologisk-umulig-at-de-virker-slik-produsentene-lover

  Samt å lese seg litt opp på proteiner og hvordan de brytes ned i kroppen. Siterer: «Biologisk umulig at det virker slik produsentene lover». Et annet viktig punkt: du får i deg mer kollagen gjennom et normalt kosthold enn gjennom det pulveret.
  Så selv om jeg liker bloggen din veldig godt og synes du gjør mye bra, så synes jeg du bør holde deg for god til å reklamere for noe sånt. Dette bidrar kun til at følgerne dine kaster bort penger. Du framstår egentlig som en person med god nok peiling på kropp og kosthold til å skjønne at dette skurrer, så jeg forstår egentlig ikke helt hvorfor du fronter dette. Usikker på hvordan du fikk de syke resultatene når det kommer til forbedring av rynkedybde. Blir nesten redd for at du lyver til leserne dine, men jeg håper ikke det <3

  Hilsen masterstudent på siste året i biologi.

  Over til noe helt annet: du burde følge Kirsebaerhagen/Christina Fraas på insta. Hun er fantastisk. Så mye positiv energi og girlpower!

 22. Veldig enig! Psykisk helse er et utrolig viktig tema. Vi er nødt til å ha klarere retningslinjer for å verne om de mest sårbare. Mennesker har alltid blitt påvirket, og det er ikke noe vi kommer utenom, men vi kan i stor grad påvirke eksponeringen både i form av hva og hvor. Aldri før har vi fått «det perfekte» trykt så opp i fleisen.

  Dessverre er jeg veldig lei av denne debatten, fordi jeg føler vi aldri kommer noen vei. De gneldrer om de samme tingene. Debatten har og blitt veldig personlig, noe jeg mener begge sider bidrar til. For det er nettopp det; folk velger sider. Jeg tror ikke at det er så svart hvit, men heller at løsningen er en plass på midten. Dessverre har alt dette ført til at jeg har alt og alle langt oppi halsen.

  Den ene siden er utvilsomt mest rett, etisk og moralsk sett. Vi kan ikke la normaliseringen av plastisk kirurgi og andre fikseringer fortsette. Unge er generelt i en veldig sårbar periode, med å finne seg selv og iveren etter å passe inn, og de spesielt trenger da ikke å bekymre seg over underheng på fingrene. Vi må sette grenser.

  Jeg har derimot stor forståelse for at Sophie Elise føler at det går på henne som person, og jeg får direkte vondt av henne. Hun blir møtt ganske brutalt og med lite forståelse. Dette er personlige valg hun har tatt, eneste som skiller er at hun er en offentlig person og lever av å vise frem seg selv og livet sitt. Så hvor går grensen. Jenta får kjeft om hun opererer og ikke forteller det. Da forventer vi at hun skal være ærlig. Og så får hun kjeft igjen når hun er open om det. Hun kan ikke gjøre riktig.

  Jeg sliter med å forstå hvordan vi skal kunne skjerme alle fra kroppspress, når vi nå er kommet dit der folk lever av å vise seg frem. Hvordan unngå å straffe folk for deres egne personlige valg? Vi kan ikke forby alt av pupper og rumper fordi det er av plastikk. Samtidig så savner jeg i likhet med deg at det blir tatt mer ansvar. Og tv2 kan ta seg en bolle.

  Vi må løfte denne debatten til et nytt nivå, der det faktisk kan skje endringer. Akkurat nå gulper jeg litt i kjeften hver gang denne debatten kommer opp, nettopp fordi det er med de samme trangsynte folkene og manglende endringer. Men som sagt, jeg er bare lei.

 23. Jeg syns hele debatten er vanskelig jeg. Jeg føler meg litt sånn midt i mellom.
  Men jeg oppfattet egentlig den episoden Kristin snakket om fra da Sophie opererte som en advarsel fra Sophie. For der snakker jo kirurgen og hun om hvor galt det har gått med rumpa hennes, og at denne måten er den eneste måten å fikse det. Jeg fikk absolutt ikke lyst til å gjøre det samme😅

  På samme tid er jeg enig med Kristin om hvor sykt dette kroppsfokuset er blitt.
  At alle må bli sitt ansvar bevist på hvordan man påvirker. Jeg har selv en 8 år yngre søster, så det gjelder ikke bare influencere. Men også eldre søsken, foreldre og andre «vanlige».

 24. Så bra skrevet Ida. Jeg er helt enig med deg. Jeg har en datter på 10 år og bekymret for hennes fremtid. Jeg har pga slik verden utvikler seg mistet lysten på flere barn. Det opperes både her og der. Som det skulle være en helt normal ting å gjøre. Når jeg var ung var opperasjon noe man hørte folk som var syke havnet i en ulykke ol måtte gjøre.. Vi er jo unike det som gjør oss flotte. Være den beste utgaven av oss selv ved å ta vare på oss selv og de rundt oss.

 25. Takk for at du er så tydelig. BloggTips: hjartesmil, gir meg bare positivitet og inspirasjon.

 26. Må si jeg er uenig i at folk ikke burde fortelle at de har tatt plastiske kirurgi, fillers el. Men utover et kort og enkelt ja eller nei burde det ikke være lov å fortelle noe mer om hvor dette ble gjort, hva det kostet og dokumenterte prosessen.
  HELT enig at TV2 og andre burde ansvar.. Men så er det nok engang slik at profitt er det viktigste og så lenge unaturlig og operert kropp selger vil det nok ikke forsvinne fra tv-skjermen eller andre sosiale kanaler med det første.

 27. Også en liten ting til. Pleier å trøste meg med at trender når det kommer til utseende forandrer seg, akkurat som alle andre trender. Slik at de som har operert seg for å få en spesiell «trendy» kropp sikkert kommer til å angre senere. Og at jeg tror at det tilslutt vil være mest creds til den som lot være 🙂

  1. Sant! Jeg ville ikke operert på meg en stor rumpe om jeg fikk en million for det, syns det ser grusomt ut!

 28. Jeg tror at de fleste influensere som fikser på eget utseende bidrar til økt kroppspress blant unge, uavhengig av om de er åpne om det eller ikke.

 29. Sier hun som:
  Har falske vipper
  Falske negler
  Reklamerer for kollagen pulveret (JO Ida, du får folk til å tenke på at de er gamle og rynkete og bør bruke penger de kanskje ikke har på drit, for det er ikke alle som tjener like mye som deg, btw)
  Har en ekstrem overforbruk
  Osv..

 30. Helt ærlig, jeg har lest din og flere andre blogger i sikkert 10-15 år. Dere har påvirket både meg og mange venner til et ekstremt forbruk og materialistisk fokus. Man har selvsagt en ansvar selv. Men jeg har flere ganger bitt meg merke i å feks titte på noe som jeg har sett en blogger reklamere for og tenkt åh den vil jeg ha. Det er ikke bra det heller i et miljøperspektiv. Mange av oss har heller ikke råd til å kjøpe alle disse dyre klærne, møblene, kremene og interiøret. Jeg tror rett og slett at mye av problemet med at mange unge har enorm forbruksgjeld, ikke klarer å spare buffer etc. er på grunn av det enorme forbruker som frontes på sosiale medier. Samtidig forstår jeg at interiør, bildedeling, inspirasjon ogsånt sikkert gir deg/dere masse glede. Det gir jo meg også det siden jeg leser her. Men det er en liten ond sirkel det der og hva skal vi gjøre med det? Dersom alle stopper å handle vil mange butikker gå adundras også og det er heller ikke bra for verken samfunnsøkonomien eller sysselsetting i landet. Så hva er egentlig rett? Jeg prøver å ha et nøysommelig forbruk, men jeg sparer lenge og handler dyrt. Også prøver jeg å spare buffer, bsu og indeks fond. Kanskje en balanse er nøkkelen. Ikke vet jeg. Lillesøsteren min på 17 år har flere jakker og vesker til titusenvis av kroner, de nyeste telefonene, enorme mengder sko og egentlig et enormt forbruk. Jeg er litt bekymret for den generasjonen også. Hun og klassevenninnene sine har hatt et forbruk gjennom ungdomstiden som vi 90tallskids ikke kan kjenne oss igjen i. Dersom hun skal opprettholde dette som student, vet jeg ikke hvordan det skal gå. Kravene til julegaver etc. er også helt enorme.

 31. Omtrentlig to sekunder før jeg klikket meg inn på dette blogginnlegget, klikket jeg «publiser» på et blogginnlegg med samme tema på min egen blogg. Nå burde jeg helt sikkert vært smart og linket det for å stjele litt lesere, men neh.

  Kort oppsummert: Jeg er uenig. Jeg er uenig i det Kristin står og gneldrer om, jeg synes hun skyter seg selv kraftig i foten, og uthengingen av SE var unødvendig. Har man blitt kjent gjennom et tv-program som normaliserer det å drikke seg full midt på dagen, ha sex på tv og ligge med alt som kan krype og gå, bør man kanskje droppe å stå på en scene og bjeffe om hvor dårlige forbilder andre er.

  Angående følging: jeg følger som regel kun diverse kles – og sminkemerker, samt en hel haug av katteprofiler. Lil bub, Grumpy cat osv.

 32. Ragnfrid Lind-Jenssen

  Problemstillingen er uten tvil viktig å sette lys på. På den annen side er jeg også litt lei av denne debatten, da den som du skriver, blant annet er veldig vag. Den blir framstilt litt som en catfight mellom ulike influencere, og så blir vi, følgere, satt i en posisjon der vi er nødt til å velge side. Litt som små barn i en skolegård. Noe jeg synes er helt sinnssykt egentlig. Jeg er absolutt enig med Kristin i at det er skremmende at mange ungdommer og unge voksne ønsker å operere vekk usikkerhetene sine, heller enn å bearbeide dem sammen med psykologer o.l. Samtidig er jeg heller ikke imot plastisk kirurgi. Selv tenker jeg at folk må få gjøre hva de ønsker med kroppene sine. Det er jo ikke min business å legge meg opp i hva andre gjør og ikke gjør.

  Det er jo uhorvelig mange årsaker til at folk tyr til plastiske operasjoner. Det trenger ikke alltid handle om endring av utseendet. Det kan være psykiske årsaker til det, helsemessige årsaker.

  Er du kvinne, og endte opp med en kjempestor pupp og en veldig liten pupp, etter puberteten, kan jeg veldig godt forstå om du ønsker å operere deg for å jevne de ut. Eller om du er født med trange neseganger, og ønsker en operasjon for å puste bedre. Men er det disse tilfellene vi tenker på i denne debatten, nei. Eller hva med de som bare vil operere seg bare fordi, ikke noen grunn, bare fordi de ønsker. Skal vi mislike disse menneskene også?

  Helt ærlig forstår jeg ikke så veldig mye av denne debatten.

  Enten er du en motstander, eller så er du en forkjemper. Punktum! Det er i hvert fall slik jeg oppfatter det.

  Når det kommer til avfølging og følging, er jeg veldig flink til å avfølge de profilene som får meg til å føle meg dårlig. På den annen side, synes jeg ikke at det hjelper. Fordi til syvende og sist, er det ikke de flotte bikinibildene, eller de kule klærne, eller den fantastiske ferien de er på, som får meg til å føle dårlig om meg selv, det er det at jeg til stadighet opplever at andre klarer å komme seg opp og fram i livet, mens her står jeg på stedet hvil. Det er i hvert fall det jeg veldig ofte føler. Venner som får førerkortet først, får seg hus/leilighet først, barn først. Så blir jeg sittende å tenke «hva er det de gjør som ikke jeg gjør? Hvor får de alle pengene sine fra? Hvordan har de råd til dette? Hva, hvordan, hvorfor? Fordi kroppen min har jeg aldri hatt noen negative tanker om. Det er bare alt rundt. Det er nok det som påvirker meg mest negativt, å se alle andre lykkes med ting jeg bare kunne drømme om. Og hvis jeg klarer det, må jeg jobbe beinhardt for det. Noe jeg ofte synes er både slitsomt og urettferdig. På den annen side vet jeg godt at noen har mer enn andre, og det er ikke noe jeg får gjort noe med.

 33. Du er 10/10 ❤️

  1. ❤️❤️❤️

 34. Å herre, du er et fantastisk forbilde! Ida for president <3

  1. <3<3

 35. snillegucci er definitivt verdt å følge på instgram<3

 36. Du skriver som vanlig godt og reflektert. Jeg liker at du tør å ta standpunkt og mene noe i denne debatten, hvor kommentarfelt ofte kan fylles med mye grums. Jeg har også veldig sans for at du er så bevisst hva du fronter på egen blogg. Men at du samtidig reklamerer for kollagenpulveret skjønner jeg virkelig ingenting av. Det opplever jeg bryter med resten av det du skriver om. Når det er sagt, er du fortsatt en fryd å følge, og jeg håper du fortsetter lenge lenge.

  1. Hei! Jeg ser det er mange som nevner kollagenpulveret her i kommentarfeltet, og jeg har vanskelig for å forstå det. Det er ingen som kritiserer at jeg skriver om øvrig hudpleie – og for meg er kollagenpulveret nettopp det: Hudpleie. Aldri har jeg hatt så fin hud som jeg har nå, og jeg er overbevist om at kollagen er en viktig faktor. Da jeg startet på kollagenpulver var huden min 34 år gammel (i følge hudanalyse), nå er den 25. Og dette er tester jeg har gjort hos Volvat, ikke på en lab hos Olso Skin Lab eller lignende. Jeg er veldig opptatt av fin og frisk hud, og syns ikke reklame i den sammenheng kan sidestilles med plastisk kirurgi. Overhodet. Men igjen: Folk må få lov til å være uenig, det respekterer jeg. Jeg har tatt en standpunkt, og kommer ikke til å sette grensen FØR hudpleie <3

 37. 🙌🏼
  Følg Pia Seeberg!

  1. Det gjør jeg 😘

 38. Helt enig i dette. Lei av ansvarsfraskrivelse spesielt!

 39. Ida, har fulgt deg i mange år. Og du har liksom alltid vært en stabil favoritt. Men likevel er jeg enig som flere skriver at reklame for det kollagenpulveret er unødvendig. Jeg ser at du sier at du ikke forstår det, men her kommer poenget. Om Sophie Elise vil tatovere hårfeste så sjekker man på seg selv i speilet. Om du vil ta kollagenpulver for å se yngre ut så sjekker man fjeset for rynker. Jeg skal innrømme at jeg har blitt påvirket av reklamen for det pulveret. Har aldri tenkt tidligere at jeg har behov for det. Men du er jo fast bruker OG par år yngre enn meg. Så jeg har trykket på linken, men klart å ta til fornuften og gått ut igjen uten å starte et abonnement på noe jeg ikke trenger. Så du bidrar dessverre til samme press selvom det ikke er så drøyt som plastisk kirurgi. Du må gjerne bry deg om hudpleie og bruke det, men trenger du å reklamere for det her?

  1. Så hyggelig at du har fulgt meg så lenge! Det er ingen skam å få rynker og linjer – alle vet at alle får det med tiden. Å bruke anti age hudpleie og kollagenpulver (og reklamere for det) står jeg inne for som straks 30 år gammelt kvinnemenneske. Mens tatovering i hodebunnen feks blir et helt nytt kompleks (eller behandling, da), som bare er helt forbanna tullete.

 40. Så lei!
  Derfor slutter jeg å lese bloggen din.
  SE må få lov til å gjøre hva hun vil. Det at du bruker dette til å skaffe deg flere følgere/utnytte publisiteten KG har laget om SE til din fordel er bare forkastelig. Fei for din egen dør.

 41. Jeg er en av de som har begynt å bruke kollagen pulver etter at du anbefalte det, jeg avsluttet det nylig. Jeg brukte det ikke fordi Ida skapte ett kroppspress om at jeg måtte se fin og rynkefri ut (det toget har gått), men fordi jeg har lest at kollagen pulver også skal hjelpe mot dårlige negler (det virket dessverre ikke), samt at jeg aldri synes det er dumt med tips på ting som kan hjelpe huden som vi tross alt skal ha resten av livet. Nå fikk ikke jeg ønsket effekt, men jeg føler meg ikke lurt eller negativt påvirket. Hudpleie varierer fra menneske til menneske, alle vet at vi får rynker som eldre og de fleste vil forebygge.

  Jeg synes du er ett supert forbilde, og jeg takker for tipset uansett 🙂

  1. Takk for at du deler, og for at du er så oppegående!! Hvis det er lov til å si. Hehe <3 Så synd at kollagenen ikke gjorde noe for neglene dine! Klem <3

 42. Jeg vil legge til en kommentar som jeg synes er viktig!
  Husk at INGEN er en 100% god påvirker!
  Ikke jeg, ikke Ida, INGEN! Man må rett og slett velge de som passer sine verdier MEST! Og ikke PERFEKT! For vi alle vet, det finnes INGEN som er 100% for noen!
  Jeg synes ikke kollagenpulver er over streken, derfor står jeg godt inne for å følge Ida! Synes du står for veldig mye bra jeg, Ida! Lørdags klem til deg! <3

  1. Du er god <3 <3 Og det er sant – ingen er perfekte, men alle bør gjøre så godt de kan :* *Klem til deg også!

 43. Personlig blir jeg alltid glad av kontoen @dean.schneider ❤️🦁

 44. Jeg forstår ikke hvordan så mange i kommentarfeltet sidestiller kollagenpulver og antirynkekrem med fillers, botox, silikon og rumpeløft. Med kollagenpulver og kremer tar man vare på huden og kroppen sin, mens med det andre gjør man så og si det motsatte.
  Jeg blir ikke påvirka av at verken Ida eller mamma smører seg med antirynkekrem. Men jeg må innrømme at jeg til tider skulle ønske jeg hadde økonomi til frysing av fett, fjerne hår med laser, behandle rynkene med noe litt sterkere enn kremer, slippe unna x-antall timer på sats og heller fettsuge lår og mage. Mange peker på oss barn av 80 og 90-tallet og sier «men hva med Pamela Anderson? Dere vokste opp med henne og alle de andre perfekte damene på baywatch». Men på den tiden var ikke silikon dagligdags, ingen kjente noen med silikon. Det var bare store stjerner som hadde det, ikke den vanlige dama i gata. Dette ble rotete, men de som skjønner, de skjønner.

  Ida, du er, som alltid, helt fantastisk. Flere 17 åringer burde lest bloggen din. Ha en fin søndagskveld <3

  1. <3 <3 <3

 45. Jeg synte denne debatten er vanskelig av mange grunner. Vi alle påvirker på en eller annen måte, enten vi liker det eller ei. Det kan være så enkelt som at noen har fått ny frisyre, gått ned i vekt eller kjøpt en ny bukse. Jeg har ikke telling på hvor mange ganger jeg har spurt venner om hvor de har klipt håret, fikset neglene eller kjøpt buksen som ser smashing ut, og vice versa. Alikevel, syntes jeg at vi, både enkelt mennesker og bedrifter/organisasjoner må begynne å ta ansvar. Selv om ikke jeg har fått et ønske om å ta en rompeoperasjon etter at TV2 sendte det på SE’s verden i beste sendetid, skal man ikke utelukke at andre har blitt påvirket på en eller annen måte. Til slutt vil jeg påpeke at jeg syntes det blir for dumt å dra kollagen pulver inn i denne debatten. Ja, at du reklamerer for kollagenpulver er påvirking, men det kan ikke sammenlignes med reklame for brazilian buttlift. Folk må skjønne poenget med denne debaten og klare å skille mellom debatten og reklame – det er man er imot reklame og promotering av plastiske operasjoner o.l. er ikke synonymt med at man ikke skal reklamere for noe som helst. Det er trossalt jobben din! Takk for meg! 🙂

 46. Å prøve å tie eller økonomisk angripe noen som tenker annerledes er som regel en dårlig ide. Influencere kan sørge for at de bidrar med det som er riktig for dem på sin platform istedenfor å angripe andre og spre hat. F.eks om hårfeste tattoo, kan man skrive om hvor tåpelig og unødvendig man syns selve tingen er istedenfor å hyle og skrike at sophie elise er farlig. Det hisser bare opp til kamp, og gjør hver «side» sine meninger mer ekstreme.

  Du syns collagenpulver er ok å skrive om, og jeg er enig, men det finnes de som ikke er enig. Skal bedrifter styre unna deg fordi noen syns du tar feil?

  Selv har jeg et større problem med de som later som de er naturlig enn de som er ærlige, men jeg driver dermed ikke å ønsker at de ikke skal få sammarbeid.. Jeg aksepterer at folk har forskjellige tanker og like sterke følelser om hva som er rett. Det jeg har størst problem med er når folk krever at andre må tenke det samme som dem, det er alltid flere sider og flere «riktige» svar. Vi er mennesker, ikke roboter

 47. 👏👏👏

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.