FERIEPARADIS ELLER HELVETE PÅ JORD?

FERIEPARADIS ELLER HELVETE PÅ JORD?

Okey, vi må snakke litt om Dubai.

Kritikken hagler mot flyselskapet Norwegian, og mot en håndfull influencere som er på badeferie i Dubai. På Norwegian sin regning, vel å merke. Hashtag sponsa.

Spørs hvor avslappende denne badeferien har vært, for den sponsede reisen har vekket mange reaksjoner. Amnesty International har gått hardt ut mot at Norwegian bruker influencerne i promotering av Dubai, og mot influencerne som setter Instagram-filter på en destinasjon som systematisk begår grove menneskerettighetsbrudd.

For å være helt ærlig, så er jeg glad for hele dette kaoset. Hadde ikke influencerne reist til Dubai, og hadde ikke Amnesty og «mannen i gata» reagert så kraftig, så hadde det vært stor sannsynlighet for at jeg selv hadde reist tilbake til Dubai i løpet av 2019. Destinasjonen står på to do-lista. Vel, den er strøket ut nå.

Amnesty International fikk nå mulighet til å lære meg at:

 • Kvinner blir systematisk diskriminert i lovverket og i praksis.
 • Homofili kan straffes med opptil 10 års fengsel.
 • Migrantarbeidere som utgjør 90% av arbeidsstyrken blir utsatt for overgrep.
 • Ytringsfriheten blir ikke respektert.
 • Mange rettsprosesser er urettferdig og tortur blir brukt for å presse frem tilståelser.
 • Emiratene står bak grove krigsforbrytelser i Jemen.
 • Anmelder du voldtekt risikerer du å bli fengslet for sex utenfor ekteskap.

Jeg har vært turist i Dubai ved to anledninger, og jeg elsket det. Klimaet, shoppingen, alt man kan finne på, maten, hvor moderne og luksuriøst alt føles. Og at både fly og hotell er ganske rimelig. Skal dog sies at det er svindyrt å leve der. Du må punge ut med femti norske kroner for en liten boks med Cola Zero, så det er kanskje ikke så rart at hotellet tilbyr en okey overnattingspris.

Klart jeg har fått med meg at kvinner må dekke seg til. Og tenkt at kvinner undertrykkes. Jeg ble selv slut shamet av en arabisk familie da jeg tok hotellheisen opp fra bassenget en gang, kun iført bikini og en gjennomsiktig strandkjole. Men jeg har ikke satt meg noe mer inn i det. Bare tenkt at folk er jævlige og har vrangforestillinger – men det har de mange steder i verden.

Uansett: Etter å ha lest og hørt hva Amnesty har å si, har jeg ikke litt lyst til å reise tilbake til Dubai. Jeg vil ikke være et sted hvor jeg kan havne i fengsel for å kysse min egen kjæreste. Hvor venner av meg (som er homofile) kan bli sittende ti år i fengsel eller i verste fall bli drept. Eller et sted hvor mennesket som serverer meg på restaurant, er en fange som jobber i bytte mot kost og losji. Som er blitt lurt til Dubai, fått inndratt passet, og nå ikke har råd til å rømme hjem igjen. Hvor godt smaker maten da?

Nå har jeg altså bestemt meg for å ikke reise tilbake til Dubai, det må i såfall skje noen store forandringer der først.

Men dette blir et dilemma for meg. Og sikkert for mange andre også. Skal vi boikotte alle land og stater som bryter med menneskerettigheter? Alle land som dømmer mennesker til dødsstraff? Eller bare de som er ekstra ille? Hvor er det ekstra ille?

Jeg kjenner det blir vanskelig for meg å bedømme. Og så føler jeg generelt at verden er et jævlig sted, etter å ha brukt noen timer på Amnesty sin nettside.

Vi som har mange følgere/lesere og som inspirerer andre med reisetips, har nok et ekstra ansvar her. Ingen tvil om det. Så i tillegg til å ha lært mye om hva som foregår i Dubai, har jeg lært at jeg kan gå inn HER og lese meg opp før jeg booker en reise. Jeg kommer nok ikke til å gjøre alt riktig, men å bli bevisst er et steg i riktig retning 

Jeg er litt nysgjerrig på hvordan du tenker når du skal ut og reise? Setter du deg inn i hvordan destinasjonen forholder seg til ytringsfrihet, dødsstraff, seksualitet, tortur og så videre? 

Jeg har startet mandagen med en skikkelig hard treningsøkt, og nå skal jeg videre til tannlegen. Wish me luck!

88 kommentarer

 1. Tenker at de fleste land i denne verden dessverre har sine problemer og utfordringer. Noen større og verre enn andre. Syns vi skal forsette å reise og se denne fantastiske kloden vi bor på med
  god samvittighet ❤ først og fremst for oss selv, men også fordi flere land er avhengige av turisme.
  MEN!! å dra på sponsa(!) tur til et land hvor befolkningen lever i «oldtiden».., hvor man blogger og reklamerer for dette landet og viser glansbilder som er så laaaangt ifra virkeligheten for befokningen som lever der, det er helt ute etter min mening.
  Dra! Se verden🙂men dropp den sponsa turen og blogging for et land som ikke fortjener denne glorifiseringen.

 2. 50 kr for en liten boks cola? Det kan umulig vært på en vanlig dagligvareforretning. Der koster den rundt 3 AED..
  Migrantarbeidere som utgjør 90% av arbeidsstyrken blir utsatt for overgrep? Veldig vage tall av Amnesty. Hvilket land i verden begås ikke overgrep mot arbeidstakere (spesielt lavere stillinger). Også i Norge. Det er forbudt for arbeidsgivere og agency å ta passet fra arbeidstakere i Dubai. Greia er at det ikke har blitt slått ned på av myndighetene før inntil noen år siden etter at det ble fokus på det.
  En fremmedarbeider fra Pakistan og India tjener uendelig mer i Dubai enn der de kommer fra. Kjøper du feks klær fra Kina? Hva tjener de der..
  Homofili forbudt? Har du vært i Mauritius, Malaysia, Singapore eller kanskje på Barbados? Der er det også forbudt.
  Grove krigsforbrytelser i Yemen? Norge slapp nesten 600 bomber over Libya. Med mange sivile drepte. For hva? Er ikke vi også krigsforbrytere?
  Poenget mitt er at det finnes mange land der ute som ikke er perfekte. Som ikke følger basis menneskeretter. Men du forandrer ikke landene ved å boikotte de. Med vesten og turistenes innvirkning har Dubai og Emiratene gradvis forbedret og forandret seg. Du skal ikke mange år tilbake da kvinner som viste bare skuldre på kjøpesentrene der fikk tilsnakk og bedt om å kle på seg. Det skjer aldri mer. Et banalt eksempel. Men det viser et samfunn i forandring. Som tilpasser seg oss… Men boikotter vi landet og ingen reiser dit. Vil de bare trekke seg tilbake i hulene sine, slik de gjør i Saudi, og da er vi tilbake til scratch.
  Så jeg synes absolutt du bør fortsette å reise til Dubai.

 3. At dere først begynner å reflektere etter å ha besøkt / reklamert får et regime. Som undertrykker sine kvinner og fremmedarbeidere som arbeider på slave kontrakter. Dreper de som er kritiske til regimet. Skal dere påberope dere en stemme i offentlig- heten. Så burde dere iallefall følge litt med i hva som skjer i verden.

 4. Anne Marthe

  Fin blogg!

  1. Tusen takk!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.