PLEASE, LA DETTE VÆRE EN SPØK


Tusen takk for dårlige nyheter, sa jeg da jeg forlot legekontoret i dag morges. Men som legen sa: Det kunne vært verre. Og det har han helt rett i.Jeg har fått påvist laktoseintoleranse og har mest sannsynlig også cøliaki. Selv om jeg har mistenkt førstnevnte i lang tid, hadde jeg jo håpet at det ikke var tilfelle. Jeg satt der hos legen og tenkte på ost mens han snakket. Pizza uten ost, taco uten ost, rundstykker uten ost. Pasta uten parmesan. Mc Donalds uten dobbel cheese.

Nå skal jeg spise helt laktosefritt i fire uker, og så skal vi se på cøliakien etter det. Jeg skjønte ikke helt hva han mente, men det var noe med gråsone. Tok en ny blodprøve, og han snakket om gastropi – jeg tenkte at det kommer ikke til å skje. Da står jeg over diagnosen, og spiser heller glutenfritt uten å vite helt sikkert.

Da jeg var ferdig hos legen, innså jeg at jeg egentlig ikke vet noe om verken laktoseintoleranse eller cøliaki. Ja, man er allergisk mot laktose og gluten. Men hva mer, liksom. Jeg har i lang tid kjøpt laktosefrie og laktosereduserte drikke- og matvarer, men har ikke gått noe dypere enn det. Verken i matbutikken eller på Google.

Sååå, akkurat nå sitter jeg og vipper mellom å være motivert for research, og å gi opp. Spise agurk og drikke vann, se hvor det tar meg. Hvor skal jeg begynne?! Jeg sliter med kreativiteten i matbutikken fra før, og nå blir det så mange hensyn å ta at ingenting frister. Heldigvis er det bare laktoseintoleransen jeg skal ta hensyn til i første omgang, men hvis det viser seg at jeg må holde meg unna gluten også: Måtte høyere makter være med meg…

Det første jeg googlet da jeg kom hjem var: Er det laktose i pasta? Jeg jublet da jeg fant ut at det ikke var tilfelle. Jeg kan spise pasta! Men så kom jeg på at hvis jeg faktisk har cøliaki, så må jeg spise glutenfri pasta som smaker jordbruk og døde dyr, og da slukket gnisten i meg litt.

Jeg vet ikke engang hva som skjer hvis jeg bestemmer meg for å overse disse allergiene. Mye å finne ut av, med andre ord. Hvis du har tips til blogger eller andre nettsider som fokuserer på laktosefri (i første omgang) oppskrifter, så del gjeeerne med meg ♥

Ironien i at jeg smiler som en dust på dette bildet. Og ironien i at den ene boka på kjøkkenhylla handler om ost. Disse bildene ble tatt i går, hvis du ble i tvil.

Nå skal jeg ta en pause fra denne forvirrende følelsen, og komme meg på trening. Hei så lenge!

139 kommentarer

  1. Jeg synes det er veldig rart at du skal leve helt glutenfritt FØR en gastroskopi. For om du spiser glutenfri mat og drar i undersøkelser vi tarmtottene dine roe seg ned og det er ikke sikkert de vil kunne se noe på gastroen.

    Jeg fikk beskjed om å leve som normalt før undersøkelsen for å ikke få feil svar.

    1. Jeg skal leve laktosefritt frem til gastroskopien, ikke glutenfritt. Syns dog det føles veldig rart å stappe i meg gluten som jeg kanskje ikke tåler. Men jeg gjør det, altså 🙂

  2. Jeg skjønner ikke helt – dette må da være allergier du er født med og har hatt hele livet, ikke noe du har «fått», slik du ordlegger det?

  3. Kom over innlegget ditt nå som jeg selv skulle google meg frem til litt info. Har vært laktoseintolerant i flere år, og som mange andre sier, så er det altså en intoleranse, og ikke allergi. De aller fleste, inkludert meg selv, klarer seg helt fint så lenge de reduserer på laktose så langt det lar seg gjøre (kanskje unngå caffe latte, fløtesaus OG soft is på samme dag!) mens harde oster, og et lite yoghurtbeger her og der går helt fint. Det gjelder å teste seg frem til sin egen toleranseterskel 🙂 IKKE se på det som en melkeallergi, da det er noe helt annet (allergi mot proteinet i melk), og husk: intoleranse er ikke farlig om man får i seg for mye, men det blir jo litt ubehag der og da. Det er masse nyttig info her: https://www.olympiatoppen.no/fagomraader/idrettsernaering/faktaark/page470.html — spesielt avsnittet «de fleste tåler litt» er interessant! Lykke til videre 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.