FRA RÆVVA VAKSINE TIL RÆVVA FOKUS

Okei, så vi må visst prate mer om HPV-vaksina igjen. I forrige paraply-innlegg omtalte jeg gratisvaksinen som «rævva», og det ble det en aldri så liten shitstorm av. Jeg har skrevet paraply-innlegg i mange år, og de er alltid ufiltrerte, politisk ukorrekte og tenkt morsomme. Så at jeg tok opp noe så viktig som vaksinering i et slikt innlegg, tar jeg selvkritikk for. Det temaet hørte ikke hjemme der.

Sånn ellers, så vanker det nok neppe noen SKUP-pris på VG-journalisten som vier spalteplass til et paraplyinnlegg. Hun lurte blant annet på hva jeg tenkte om å kalle en vaksine «rævva» ovenfor tusenvis av lesere. 

Snakk om rævva fokus.

Hva jeg mener vi skal ha fokus på? Informasjon. Jeg er snart 28 år, og jeg har vært ganske uviten frem til for et år sidenFor to dager siden lærte jeg at gutter/menn også bør vaksinere seg mot HPV. Greit nok at det skal gjøres tiltak for gutter fremover, men hvor har informasjonen vært frem til nå? HPV kan visst føre til kreft hos menn også. Og hvor mange smittetilfeller kunne vi unngått hvis flere menn hadde vaksinert seg? De har tross alt flere sexpartnere.

Jeg skal prøve å fatte meg i korthet.

Gratisvaksinen som tilbys jenter som er født i 1991 og senere, heter Cervarix. Den beskytter deg mot HPV-typene 16 og 18. Vaksinen jeg betaler for selv heter Gardasil 9. Den beskytter deg mot HPV-typene 16, 18, 6, 11, 31, 33, 45, 52 og 58.

Jeg er ikke helsepersonell, og aner tydeligvis ikke hva jeg snakker om. Så les deg opp, snakk med lege, og vurder deretter om du heller vil betale for en vaksine som beskytter mot mer.

I følge Folkehelseinstituttet gir alle HPV-vaksinene svært god beskyttelse mot forstadier til livmorhalskreft forårsaket av HPV-typer som inngår i vaksinene. Det kan selvfølgelig ikke jeg uttale meg om, det jeg prøver å få frem er: En liten heads up om at man kan få en bedre (?) vaksine ved å betale, hadde vært fint. Kunnskap nok til å ta et selvstendig valg. Jeg vet om og har snakket med mange som heller ville betalt for Gardasil 9, enn å få Cervarix gratis. Men man må jo vite, for å kunne vurdere.

Jeg vil tro at det er bedre å benytte seg av tilbud om gratisvaksine, fremfor å ikke ta noen vaksine i det hele tatt. Bivirkninger har jeg ikke satt meg inn i, til tross for at jeg fikk huden full da jeg oppfordret jenter til å vaksinere seg også. Selv har jeg valgt å vaksinere meg til tross for disse advarslene. Livmorhalskreft er min største skrekk.

Da var det sagt. Men å bli betraktet som en som prøver å svartmale dette tiltaket hvor det blir gitt gratis HPV-vaksine, dét vil jeg ha meg frabedt. Jeg har aldri oppfordret noen til å droppe en vaksine. Det gir meg en bitter smak i munnen, når jeg bryr meg så mye som jeg gjør. Det siste året har jeg virkelig følt det som min plikt å bruke stemmen min til å få unge kvinner avgårde til gynekologen, oppfordret til å ta celleprøve, vaksine og det som er. Og jeg har gjort det på min egen måte, ved å dele egne erfaringer som når frem til en målgruppe som er vanskelig for andre å nå. Med fare for å høres ut som jeg hyller meg selv: Det siste året har jeg bidratt til at hundrevis av jenter har tatt steget og fått gjennomført en celleprøve. Senest for en uke siden, fant jeg ut at fristen for gratisvaksinen snart går ut, og brukte mine kanaler til å minne følgerne mine på det.

Så i dag velger jeg å fokusere på dét – at jeg faktisk har bidratt til noe positivt. Og ikke minst at jeg blant alle hat-mailene i dag, også får mailer fra fagfolk som mener at jeg stiller de helt riktige spørsmålene.

Hvis det fremdeles er noen som henger seg opp i ordet «rævva», så kan vi godt være enig om at det var rævva å bruke ordet rævva.

129 kommentarer

 1. Så glad for at du skrev dette oppfølgingsinnlegget! Tusen takk <3 Håper du får en fin helg!

  1. Ida Wulff

   Takk det samme <3

 2. Hei Ida. Jeg er 29 år gammel, bor i Oslo, har huet med meg (godt utdannet, jobber i finans- eåå), og har aldri i mitt liv hørt om HPV eller HPV-vaksine. Dette til tross for at jeg regelmessig går til gynekolog og har tatt flere celleprøver siden jeg fylte 25. Så noe kan man jo si at du gjør riktig 🙂 Dette er min måte å takke deg på. Ha en fin helg.

  1. Ida Wulff

   Hei! Selv takk, Kine <3 fin helg til deg også!

 3. Hurra, Ida! Her tar du deg selv i å ha satt litt feil fokus (vi er heldige som har tilbudet om gratis HPV-vaksine!), og retter fokuset på informasjon. For JA, hvorfor blir ikke gutter oppfordret til å ta vaksinen? Det er jo MINST like viktig for å hindre spredning av HPV. Og nei, jeg var ikke klar over den andre HPV-vaksinen som fantes. Og i likhet med deg er jeg også 90-modell, som ikke får tatt den gratis uansett.. Takk for at du er opplyst, takk for at du tar selvkritikk (jeg tilgir deg for paraplyen altså :), og kan inrømme feil. Stå på videre med å være et godt forbilde som tar opp viktige saker!

  1. Ida Wulff

   Takk Elise <3 <3

 4. Caroline

  Altså! Vil bare si at folk nå til dags tydeligvis elsker å finne noe å rakke ned på. Jeg syns det er supert at du informerer og åpent deler ang HPV. Jeg syns selv det er sykt vanskelig å forstå og å finne informasjon om. Jeg har for det meste spurt helsesøster på skolen jeg jobber på for å forstå hva det går ut på. Og hun er like frustrert som deg for at elevene hun skal vaksinere kun blir tilbudt en halvveis vaksine fordi den er billigere enn den som dekker mer. Hun har selv kjøpt den dyrere til sine barn da den gjør at man er mer beskyttet. Men heldigvis blir både gutter og jenter på 7.trinn nå tilbudt en vaksine, som er bedre enn ingenting. Og det er, slik jeg har skjønt, spesielt viktig at gutter får den, da det er de som sender voruset videre.

  Tenk at man ikke får mer info om dette, og at du får kritikk for slurvete kommentarer når du bør få ros for å informere! Jeg hadde ikke hørt om HPV før jeg fikk påvist celleforandringer og har omtrent ikke hørt andre fortelle om det enn deg her på bloggen. Så stå på, fortsett med viktige (og «uviktige») blogginnlegg slik du kan best! Eneste bloggen jeg leser lenger!:)

  1. Ida Wulff

   Takk, Caroline! <3

 5. Synes du opptrer tullete ang vaksinen. Tror du alle har råd til den Gardasil-vaksinen? Nei, de har ikke det, det er overbetalte «influencere» og andre i overbetalte yrker som kan det. Vi som kan mest om dette i (helsevesenet) må gå for gratisversjonen, så fint om du promoterer den på lik linje…

 6. Herregud, media (og enkelte lesere) må lære seg å lese skikkelig 🙄.

  Forresten, jeg tok gratisvaksinen(e) tidligere i år, og det var Gardasil.

 7. Bra innlegg Ida. Du er flink. 🙂

  Et spørsmål: Hvem er det alle disse guttene med flere sexpartnere har sex med?

 8. Snakk om å ta ting ut av proporsjoner! VG altså. Supert innlegg, Ida! Du har så gode formuleringer og svarer godt på kritikken. Jeg visste ikke at det fantes en annen vaksine og at gratisvaksinen bare beskytter mot to typer. Enig med deg, vi må få informasjon!! Det er jo det det handler om. Vi vil bli opplyst om alternativene vi har.

  Også noe helt annet; må man skrive inn e-postadresse for at kommentarer skal bli publisert? Har skrevet ett par kommentarer uten epostadresse og fikk ingen «bekreftelse» på at de var publisert.

  1. Ida Wulff

   Takk, Anja <3 Nei, man må ikke skrive e-post. Usikker på om det i det hele tatt blir sendt bekreftelser når jeg godkjenner/svarer på kommentarer :O

   1. Når jeg posta denne med epostadresse så sto det nederst over kommentarboksen at min kommentar venter på å bli godkjent eller noe sånt. Det sto det ikke når jeg publiserte de andre. Også ble jeg i tvil om epostadresse må skrives inn når det står over boksen her nå at «din epostadresse vil ikke bli publisert». Må sjekke de andre innleggene om jeg finner igjen kommentarene uten epostadresse 🙂

 9. Du er rå! Jeg digger deg 🙂

  1. Ida Wulff

   <3 <3

 10. Victoria

  Noe av det jeg reagerte mest på var egentlig den overlegne holdningen din ang vaksinen. Akkurat som om du er noe bedre enn andre fordi du har råd til å betale 4000 for en vaksine (som ikke beskytter mot kreft i større grad engang.) Tåpelig og dumt. Tenk deg om neste gang. Du når faktisk ut til mange usikre jenter som ser opp til deg. Ellers er det bra med fokus på å ta celleprøve, samt regelmessig sjekk hos gynekolog.

 11. Jeg spurte de på legekontoret om dette da jeg skulle ta gratisvaksinen, og de sa at det i de aller fleste tilfeller var type HPV 16 og 18 som førte til kreft. De nevnte en prosentandel som jeg ikke husker annet enn at den var veldig høy. Å ta gratisvaksinen samt ta jevnlige celleprøver (som jo er like viktig uavhengig av hvilken av vaksinene man tar) ville beskytte meg like godt som om jeg valgte å betale 4000 kr. Derfor endte jeg med den jeg fikk.

  Det jeg tror er skummelt med at du innimellom alle gode oppfordringene dine til å sjekke seg og ta vaksinen, er at du ved å snakke gratisvaksinen såpass ned gjør at noen ender med å droppe å ta vaksine i det hele tatt. Mange som er født i 1991 og senere er studenter eller tidlig i etableringsfasen og har ikke 4000 kr til overs som de kan cashe ut når som helst (selv om jeg personlig hadde kommet til å prioritere det på bekostning av det meste annet). Jeg kjente i hvert fall at min terskel for å ta vaksinen ble _betydelig_ redusert pga at jeg fikk den gratis versus å skulle betale så mye. Sett bort fra det med pris, er jeg også redd at de som var i tvil fra før kanskje kan komme til å la være når den blir omtalt negativt, uavhengig om du kaller den rævva eller noe annet. Så hvis målet er at flest mulig tar vaksine og blir trygge (for de er tross at like trygge mot kreft begge to), håper jeg at du fremover fortsetter å bruke stemmen din til å oppfordre til nettopp det🙏🏼

  Og jeg må si at jeg virkelig setter pris på at du bruker din påvirkningskraft til å øke oppmerksomheten rundt et så viktig tema😊

 12. Sykepleier-Cathrine

  Vær så snill jenter og gutter, vaksiner dere!! Har selv hatt HPV, med moderate celleforandringer. Etter måneder med celleprøver, biopsier og til slutt konisering, (fjerning av celleforandringene kirugisk) kunne jeg endelig puste lettet ut. Jeg er over 30 år, og har derfor ikke fått tilbud om gratisvaksine. Men jeg ville tatt den uten å nøle!!!
  Det skal også sies at Norge er et av de strengeste landene når det kommer til nye medisiner og vaksiner. Medikamentene må nøye testes ut, år med utprøvelse og krever mye dokumentasjon. Her er fakta om vaksinene.

  * «Cervarix inneholder antigen mot HPV-typene 16 og 18. I tillegg har vaksinen vist beskyttende effekt mot HPV-typer som ikke inngår i vaksinen (kryssbeskyttelse). Uavhengig av HPV-type er det dokumentert mer enn 90 % beskyttelse mot utvikling av alvorlige forstadier til livmorhalskreft hos kvinner som ikke var smittet med HPV ved vaksinasjonstidspunktet.»

  * «For Gardasil 9 er det for de sju høyrisikotypene som inngår i vaksinen dokumentert opp mot 100 prosent effekt mot alvorlige forstadier til livmorhalskreft hos kvinner som ikke var smittet med HPV ved vaksinasjonstidspunktet. Disse sju typene er ansvarlig for til sammen ca. 90 % av livmorhalskrefttilfellene»

  * «Alle de tre vaksinene har beskyttelse mot vulva- og vaginalkreft, eller forstadier til dette som godkjent indikasjon basert på dokumentert beskyttelse mot infeksjon eller alvorlige forstadier til disse to kreftformene og/eller data på antistoffrespons.»

  * «Alle de tre vaksinene har beskyttelse mot analkreft eller forstadier til dette som godkjent indikasjon. Dette er basert på dokumentert beskyttelse mot anal HPV-infeksjon eller alvorlige forstadier til analkreft hos menn som har sex med menn og/eller data på antistoffrespons.»

  Siste oppfordring! Gratis vaksinen beskytter dere godt mot kreft. Men det må sies at dere må være flinke til å beskytte dere!! Det er ikke nok å bruke p-piller, p-stav, spiral og å vaksinere seg, dere må bruke kondom!!

  Kilde: https://www.fhi.no/nettpub/vaksinasjonsveilederen-for-helsepersonell/vaksiner-mot-de-enkelte-sykdommene/hpv-vaksinasjon-humant-papillomavir/#hpvvaksiner

 13. Det er fint med oppmerksomhet omkring vaksinering, og at man må ta celleprøve hos fastlege eller gynekolog. Men: du har mange følgere/lesere, og dine ord når langt og slår antagelig ganske hardt ned. En redigeringsrunde før du publiserer kan ofte være lurt.
  Og så sier du at du ville heller betale for den vaksinen du nå MÅTTE betale for, fordi gratisvaksinen er «rævva». Jeg tenker at du ikke hadde det, fordi du ikke hadde satt deg inn i om det var et alternativ om du ikke hadde vært et par måneder for gammel for gratisversjonen. Og; det er ikke alle i din aldersgruppe, for ikke å snakke om følgerne dine, som har mulighet for å betale for din foretrukne vaksine, og det er også noe du bør tenke over før du publiserer innlegg. Klær, sminke og annet (har ikke lest bloggen din, mulig du blogger om andre og mer nyttige emner, jeg bet meg merke i vaksineproblematikken her) er greit å mene noe om, men når det potensielt er helseskadelig bør du kanskje bruke pressens «Vær-varsom-plakat». Bare noen vennlige råd fra meg

 14. Hei Ida!

  HPV type 16 og 18 er dei mest aggressive typene virus og de som hyppigst gir kreft. Det finst mange forskjellige typer HP virus, men de fleste er «vennlige» og kan ikke gi kreft. Nesten alle kvinner har en HPV-infeksjon i løpet av livet! Og de aller aller fleste tilfellene er helt ufarlige!

  En vaksine mot flere typer av HPV gir ikke sikkert bedre beskyttelse. Gratisvaksinen dekker de to farligste varientene, og er mer enn nok for å forebygge livmorhalskreft.

  Oppfordrer alle til å ta gratisvaksinen, det er noe av det beste du kan gjere for deg selv og de rundt deg!

  Hilsen Amalie

 15. Medisinstudent

  HPV 6 og 11 gir kjønnsvorter og har ikke potensiale for kreftutvikling og er derfor ikke nødvendig å vaksinere mot for å hindre livmorshalskreft. Forskning viser at Cervarix også gir kryssbeskyttelse mot HPV 31, 33 og 45. https://tidsskriftet.no/2018/03/kommentar/unyansert-om-hpv-vaksiner.
  HPV 52 og 58 bidrar samlet til under 2 % av krefttilfellene og er sjelden. De aller fleste tilfellene av livmorhalskreft skyldes type 16 og 18. At en vaksine inneholder masse forskjellig betyr ikke nødvendigvis at den gir en bedre beskyttelse.
  Av den forskningen jeg har lest kan jeg ikke se annet enn at den store forskjellen mellom de to vaksinene er at Gardasil også beskytter mot kjønnsvorter. Kjønnsvorter kan være kosmetisk skjemmende, men er overhodet ikke farlig. Så kan man velge om man synes det er verdt å betale for…

 16. Stud.med.

  I det medisinske miljøet møter man mange som er mot vaksiner, og det henger over oss som en stor frustrasjon at et av de medisinske mirakler som vaksiner, blir negativt omtalt. Det er viktig å påpeke at helsepersonell og vitenskapsfolk lærer om mikroorganismer som virus, bakterier og parasitter fra dets oppbygning, miljøer, metabolisme, egenskaper og strukturer. Dette er KUN å bekjempe sykdommer relatert til disse artene. Etter mange år med studier, uttallige forskningsartikler og utprøvinger – så vil vi utelukkende gi det beste tilbudet til folket, slik at sykdommer kan bekjempes. På dette grunnlaget anbefales vaksiner, fordi det fungerer best mot utvalgte virus eller bakterier.

  Hvis gratisvaksinen var betydelig dårligere enn den man selv betaler for, ville den aldri blitt en del av det offentlige tilbudet. Formålet med vaksiner, og gratisvaksiner, er å bekjempe sykdom. Det som ikke bekjemper sykdom, det gis heller ikke, dersom det ikke er et bedre tilbud med bedre resultater – da brukes sistnevnte.

  Det var nok holdningen i ditt «rævva-innlegg» som fikk øyelokkene til å stå i spenn og fikk kommentar-fingrene til å klø. Det er mange som ikke velger å vaksinere seg av grunner som ikke er vitenskapelig dokumentert (bivirkninger, innholdsstoffer +++), og dette er ofte pga ryktespredning og feilinformasjon. Vaksiner som anbefales bør tas, og er man usikker eller uviten – så er det informasjon å finne mange steder.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.