VEL Å MERKE

Jeg er på ingen måte feilfri når det kommer til å skrive. Men språknerd er jeg, og jeg kan kjenne at det kribler i ribbeina når jeg snubler over andres grove skrivefeil.

I dag vil jeg gjerne informere mine medmennesker om at man ikke kan skrive vel og merke og så og si. Det heter vel å merke og så å si.

Det virker som det er ytterst få som har fått det med seg. Får spenningshodepine når jeg ser at til og med journalister går i denne å/og-fella. Tenk på «og» som et plusstegn. Hvilken mening gir vel + merke og så + si? Ingen.

Samordna opptak har åpnet for søknader, kanskje det er lærer jeg skulle blitt?!


Da var det sagt.

Jeg sitter ved spisebordet med dagens fjerde kaffekopp. Svarer på mail, betaler regninger og fryser. Denne vinteren har vært så seig. Og det ser ikke ut som om den har planer om å forlate oss med det første. Jeg er så lei av å skli rundt på ren is når jeg er ute og går, og ikke minst lei av å alltid ha kalde fingre og tær. Jeg sier ikke at jeg trenger sommer, men om snø og is bare kunne smelte bort, så hadde jeg fått det innmari mye bedre.

La oss håpe det skjer snart.

I kveld skal jeg være sosial for en gangs skyld. Gjengen Allianse skal ha spillkveld, men med en ny vri. Alle har med seg en +1. Say what. Hva skjedde med oss.

Ønsker deg en fin dag ♥ 

45 kommentarer

 1. HAHA, er så språknerd selv ass.. Studerer faktisk norsk, og lurer av og til på om det egentlig er bra for meg. Om jeg ikke irriterte meg grønn tidligere, gjør jeg det i alle fall nå!
  Og bare sånn for å gjøre livet ekstra irriterende for deg.. Begynn å tenk over hvordan folk bruker «i forhold til». Jeg blir seriøst GAL! Sverger på at 90% av befolkningen bruker «i forhold til» der de egentlig mener «med tanke på».
  «I forhold til» skal brukes til sammenlikning eller når man ser ting i forhold til hverandre, men HJELP så mange som har sovet i timen! Aaah, så deilig at det finnes flere språknerder der ute som jeg kan irritere meg sammen med <3 <3

  1. Ida Wulff

   Jeg hadde nok blitt gal av å studere norsk, haha 😀 Men så gøy da!
   Og jeg hååååper jeg bruker «i forhold til» riktig, jeg har ikke vært 100% klar over regelen der. Men noen ting… Faller vel bare naturlig. Hehe.

 2. Haha, så enig med deg! Jeg irriterer meg grenseløst over folk som ikke vet forskjell på herlig/hærlig og verst/værst. Og ikke minst: det heter ikke forhåndsregler, men forholdsregler. Man tar regler etter forholdene. Ikke la meg starte med «i forhold til». Får frysninger. Over og ut!

  1. Ida Wulff

   Der lærte du meg noe nytt!! Jeg visste ikke at det het forholdsregler 😀 wohoo, takk!

 3. Og så har vi de som refererer til månefasene ny og «ned» 😂

  1. Ida Wulff

   Hæ, haha 😀 Gratulerer med dagen, liksom!

 4. Therese V

  I feel you! Ganske språknerd jeg også. Min største irritasjon er folk som ikke bruker «i forhold til» riktig! «Denne pcen er ganske grei i forhold til brukervennlighet.» bare for å ta et eksempel. Det gir jo ikke mening! Det man sier da er «Denne pcen er ganske grei i motsetning til brukervennlighet» ergo, brukervennlighet er ikke noe greit :/

  Hvis man ikke kan erstatte «i forhold til» med «i motsetning til» i en setning, fordi da gir det ikke mening, så bruker man det feil! 😤 Si heller «med tanke på»! Argh.

  Mattelæreren min gjør den feilen konstant, jeg sprenger nesten en blodåre i panna mi hver gang.

  Fjoh 😂

  1. Ida Wulff

   Jeg TROR jeg bruker det riktig, man har ikke vært helt sikker på regelen. Så dette var oppklarende, tusen takk 😀

 5. Ragnhild

  Hehehehe, kjenner meg igjen 😛 Men føler orddelingsfeil er hakket verre, særlig fordi regelen er så enkel i norsk; uttalast det som eitt ord skal det skrivast som eitt ord (i motsetning til engelsk).

  1. Ida Wulff

   Hehe, enig med deg 😀

 6. Haha! Godt at det er flere som bryr seg om korrekt bruk av og/å, føler at vi er en døende rase i dagens samfunn.

  1. Ida Wulff

   Hehe 😀 <3

 7. Ååh får helt noia av snakke- og skrivefeil selv! Har enda en på lager som UTROLIG mange bruker feil: i forhold til. Er det så jævla vanskelig å skjønne hva det egentlig betyr? Det sier at det er I FORHOLD til noe, liksom. Sitter i åpent landskap, og han ved siden av meg bruker «i forhold til» om alt. Jeg kjenner sjela mi vrir seg av smerte hver gang han sier det. Kan ikke huske at han har brukt det riktig én eneste gang, men han bruker det i annenhver setning. Haha, en liten paraply der, altså. Hilsen bitter 60 år gammel dame.

  Er enig med deg om snø og is også, er så lei! Vingler meg nedover til trikken hver morgen og takker Gud hver kveld for at lårhalsen fortsatt er intakt. Herregud, jeg hørtes faktisk ut som en bitter gammel dame her nå, men man kan være positiv hele tiden heller. Ha en fortsatt fin uke, det er en glede å klikke seg inn på bloggen din om dagen så mye bra du skriver <3

 8. Lise Penne

  Morsomt det der med og/å. Føler eller følte jeg er (var) relativ flink på å skille de, men jeg har nok muligens glemt noe. Ble jo eeekstremt observang nå som du skrev dette:

  Fra innlegget ditt:
  Svarer på mail, betaler regninger OG fryser. (….) Jeg er så lei av å skli rundt på ren is når jeg er ute OG går, og ikke minst lei av å alltid ha kalde fingre og tær.

  Skal man ikke bruke «å» før et verb? Så for lærdommen så føler jeg meg ganske freidig som spør 🙈

  1. Ida Wulff

   Her binder jeg sammen to verb, altså to ting jeg gjør. Jeg er ute OG jeg går 😀

 9. Madelen

  Folk som bruker når de gangene det skal ha vært da, og motsatt…. Blir gal!

  1. Ida Wulff

   Enig! Den burde være ganske enkel 😀

 10. En annen huskeregel for og/å er å tenke på «å» på engelsk («to»). Da ser man med en gang når det blir feil. Hilsen en liten nerd…

  1. Ida Wulff

   Fin huskeregel 😀

 11. Amen for that!
  Noe annet jeg også får helt fnatt av er når noen bruker «i forhold til» i feil setting. Kan ikke folk bare pliiiiis skjønne at det kun brukes når man skal sammenligne noe…? Foreleseren min sier det altfor ofte, og jeg klarer nesten ikke ta ham seriøst lenger. Pjuh, det var dagens paraply fra meg.

  Ha en fin dag, Ida! Og takk for at du skriver bra, og ikke minst rett.

  1. Ida Wulff

   😀 <3 <3

 12. Karoline

  Takk, Ida! Hilsen frustrert norsklærer.

  1. Ida Wulff

   Hehe, baare hyggelig <3

 13. Fantastisk! Takk for at du informerer våre medmennesker. Hilsen nyutdannet norsklærer for 5.-10.klasse.
  PS: Digger deg!

  1. Ida Wulff

   😀 <3 Hurra!!

 14. Madeleine

  Haha, herlig!

  Om du ikke skal utdanne deg til lærer, så minnes jeg at du har studert tidligere. Hvis ikke jeg er helt på bærtur så hadde du kanskje økonomi/regnskap i et eller flere emner?
  For jeg snuser på å studere til høsten, og i emner ser jeg at bedriftsøkonomi er på tapetet! Hjølp! Er det overkommelig for Ola Nordmann?
  Jeg er ikke helt borte når det kommer til matematikk, men jeg er ikke noe kløpper heller – vel å merke 😉 Har du noen tips?

  Ti tusen klemmer til deg <3

 15. Takk, Ida 😊 Jeg mister innholdet i det jeg leser når skrivefeilene tar overhånd. Kan du ta en runde på «hvem» og «hvilke» og? Får høyt blodtrykk når noen lurer på «hvem jakke» de skal ha på seg!

  1. Ida Wulff

   Hahaha 😀 <3 Har en venninne som konsekvent sier HVEM for å plage meg!

 16. Takk for tidenes og & å tips 👌🏼 Har du noen flere? 😅

  1. Ida Wulff

   Hehe 😀 <3 Kanskje det kommer noen etterhvert!

 17. Kan vi PLIS ha en paraply om alle de som skriver også, når det skal være og så? Jeg k.l.i.k.k.e.r!!
  «Jeg skal trene også skal jeg sove», WHAT.

  1. Ida Wulff

   Hehe, ja, den er ikke innafor 😀

 18. Hahaha. Eller folk som skriver «endel» det skrives jo «en del». Feks, jeg har shoppet endel. Nieeet. Enig?

  1. Ida Wulff

   SÅ enig!!

 19. Katrine

  Selv har jeg aldri skrevet disse ordtakene tror jeg, men for min del så gir ingen av delene mening, haha! Uansett hvordan jeg hadde skrevet det så gir det liksom ikke helt mening for meg, den rette måten kommer liksom ikke naturlig om du skjønner🤔 Men blir selv frustrert av andres skrivefeil, så godt at noen tar ansvar👏🏼

  1. Ida Wulff

   Hehe 😀 <3 Vel å merke seg, gir det mer mening da?

 20. Ikke ta dette ille opp, for jeg liker deg kjempegodt, men det kribler i ribbeina mine når du bruker «sjelden» og «sjeldent» feil. Sånn fra en språknerd til en annen.

  1. Ida Wulff

   Vil du forklare meg? 😀

 21. Glad det ikkje berre er eg som legg merke til kor få som faktisk skriv det på rett måte! Takk for ein fin blogg, og god helg 🙂

  1. Ida Wulff

   Åh, takk, håper du har hatt en fin helg <3

 22. Godt – å – se at det ikke bare er jeg som reagerer på mengden skrivefeil som florerer på nett. Spesielt de man finner i (nett)aviser. Skal man leve av å skrive, bør man i det minste kunne gjøre det på en korrekt måte.

  Det aller styggeste jeg ser er dog orddelingsfeil. Jeg irriterer mark på meg når jeg ser folk skrive ting som «ungdom skole», «tilbuds vare» etc. På en god andreplass har vi disse voldsomt engasjerte menneskene som ikke klarer å formulere en setning uten å presse inn en søskenflokk på 5-7 utropstegn.

 23. Fint at du tar opp skrivefeil, for det er én ting som plager meg litt her på bloggen. Hehe. Du starter alltid setningene etter kolon (som du faktisk bruker en del) men liten bokstav, men det skal som oftest være stor.

  Det skal være stor bokstav etter kolon hvis det etterfølgende er en fullstendig setning. Det skal være liten bokstav etter kolon når det ikke følger en helsetning, som for eksempel ved oppramsing.

  Se eksempler på disse nettsidene:
  http://www.sprakradet.no/sprakhjelp/Skriveregler/tegn/kolon/
  http://www.korrekturavdelingen.no/kolon.htm

  1. Ida Wulff

   Haha, oi oi :O Det var jeg ikke klar over – og unnskyld, men jeg tror ikke jeg kommer til å endre på det. For jeg syns det ser penere ut med liten. Dobbeltmoralsk og forfengelig blogger, guilty <3

 24. Rebekka

  Endelig en blogger som tar rollen sin som forbilde seriøst. Tusen takk! 🙂

  Hilsen nyutdannet lærer for 5.-10. klasse.

  1. Ida Wulff

   😀 <3

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.