12 TING JEG LÆRTE SOM STUDENT

Å studere var tøft til tider, men jeg savner det likevel. I hvertfall noe av det. Jeg savner å lære nye ting, kjenne at hodet jobber. Og så savner jeg holdepunktet – å møte opp til faste tider, møte faste mennesker og jobbe målrettet med all driten som ble slengt på oss, haha. 6-8 eksamener hvert semester var ingen spøk, men det gikk. 

Side2 har studiestart-uke i forbindelse med at det nærmer seg studiestart for mange, og i den anledning har jeg skrevet en liste med lærdommer jeg gjorde meg i løpet av tiden som student. Hvis du vil lese mer konkrete studietips jeg har skrevet i løpet av studietiden, kan du gå til kategorien min «studier» her

Processed with VSCO with a5 presetProcessed with VSCO with m6 preset Processed with VSCO with a5 preset

Okey, så hva har jeg lært. Bortsett fra det faglige så klart 😉 Disse erfaringene er mine personlige, jeg påstår på ingen måte at de er en fasit. 

Det er lurt å møte opp på fadderuken. Du trenger ikke være med på alt, men møt opp, smil til og snakk med mennesker. De menneskene jeg møtte første dag i fadderuken, er de jeg har holdt sammen med gjennom alle tre årene. Jeg tror det er vanlig at en som skal begynne å studere er bekymret for det sosiale – men det er fantastisk hvor fort man knytter bånd når en gruppe mennesker er nervøse, alene, spente og lider felles skjebne de tre/fire/fem neste årene. 

Notater is king. Altså, virkelig. Hvis jeg bare kunne gi deg ett tips, så er det å komme forberedt til hver eneste forelesning og notere som en crazy person. Min strategi var å legge alle forelesninger inn i et Word-dokument kvelden i forveien, og skrive mine egne notater med rød farge når jeg satt i selve forelesningen. Og de dagene du hater livet, er jævlig trøtt, eller ikke klarer å tenke på annet enn en eller annen dustefyr: bryt loven og bruk iPhonen til å ta et taleopptak av forelesningen så du kan skrive den inn senere. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Processed with VSCO with a5 presetProcessed with VSCO with a5 preset

Ikke la deg stresse av de irriterende medstudentene som alltid rekker opp hånden, snakker høyt og lenge, og høres ut som om de har skapt hele pensum. De skjønner ikke en dritt de heller, og repeterer som regel bare ting de har hørt rundt middagsbordet hjemme. Et sted de forøvrig har fått alt for mange klapp på skulderen gjennom oppveksten. 

Forelesere er også mennesker. Gi dem en sjanse og gi dem feedback. Jeg har opptil flere ganger gått ned og takket en foreleser for en sjukt bra forelesning – i håp om å få mer av akkurat det. Jeg har også vært misfornøyd med flere, for så å ombestemme meg når jeg er blitt bedre kjent med – eller begynt å forstå vedkommedes metoder/tankegang/humor. En av foreleserne jeg var litt misfornøyd med i mitt første semester, har jeg fremdeles kontakt med nå etter at jeg er ferdig å studere. Så ting kan snu!  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Processed with VSCO with a5 preset Processed with VSCO with m6 presetProcessed with VSCO with f2 preset

Ikke føl at du må møte opp på alt det sosiale. Å skulle være med på alt gir deg bare ekstra stress. De fleste har jo et liv utenom studiene også, det er ikke barebare å plutselig skulle få en helt ny vennegjeng og en ny «fulltidsjobb». Det går bra, og du får deg venner selv om du ikke er med på klassevors torsdag, fredag og lørdag. 

Finn deg en god partner og hold sammen. Da snakker jeg selvfølgelig om gruppeeksamener, kollokvie og den slags. Jeg var heldig og fant Siri på et fadder-vorspiel, og studietiden min hadde ikke vært det samme uten. Ikke bare har vi skrevet sammen alle tre årene, vi har blitt gode venninner. Holdt av plass til hverandre i forelesninger, blitt med hverandre på do, drukket vin, fortalt hverandre hemmeligheter, danset oss inn i de sene nattetimer, laget mat sammen, slept hverandre på trening for å få hodet til å fungere bedre, byttet på å motivere hverandre – altså, Siri har sittet og hørt på meg kaste opp som følge av stress. Finn en du tør å si fra til, og en som tør å si fra til deg. For tro meg, dere vil bli godt kjent. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Processed with VSCO with f1 preset Processed with VSCO with a5 presetOLYMPUS DIGITAL CAMERA Processed with VSCO with a5 preset

Tenk fugleperspektiv hele veien når det kommer til det faglige. Jeg husker ganske tidlig at jeg satt og klødde meg i hodet, og tenkte: at det går an å lage en tjukk bok og 37 innviklede modeller for å fortelle at kunder ikke liker å føle at de blir solgt til! Trekk deg tilbake, svev over pensum og tenk etter: hva er egentlig budskapet her. Det kan gjøre mye for forståelsen. 

Begynn å tenke på bacheloroppgaven så tidlig som mulig. Er det et fag du liker ekstra godt? En foreleser du kunne tenke deg som veileder? Send foreleseren en Pokémon-inspirert mail og si at jeg velger deg! Hehe, neida. Men joda. Jeg gjorde det i god tid, og var heldig og få det som jeg ville. 

Spis og drikk hele tiden. Drit i at du går opp noen kilo, det er umulig å studere på tom mage og bimbodiett. Men! Husk å trene, om ikke annet så for psyken sin skyld. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Processed with VSCO with a5 presetProcessed with VSCO with a5 preset

Ikke vær redd for å spørre om hjelp. Jeg er av typen som ikke vil være til bry, og å spørre om hjelp er noe av det vanskeligste jeg vet om. Men jeg har aldri vært flink med tall, og var helt fucked i starten da jeg begynte med økonomifag. Hadde det ikke vært for tålmodige Hedda og Siri som gadd å sitte sammen med meg og gjøre oppgaver, hadde jeg sikkert strøket herifra til månen. Men jeg endte opp med en C i bedriftsøkonomi og en B i samfunnsøkonomi. For ikke å snakke om at jeg plutselig fikk en forståelse for de stygge grafene jeg satt og tegnet! For et mirakel, hehe. Og det går andre veien også. Ikke se på dine medstudenter som konkurrenter – strekk ut en hånd hvis du ser at noen sliter. Svar på spørsmål, vis frem ditt eget arbeid, prøv å forklare. Det koster ingenting 🙂

♥ Finn ut hvordan det passer deg best å jobbe/skrive/lese. I starten av studiene tenkte jeg at man måtte sitte på skolens bibliotek for å være en flink student. Folk satt jo der fra lunsj til midnatt. Flinkiser altså! Meeeen. Sannheten er vel at det gikk mye i prat, Snapchat, serietitting, felles måltider og tull. Siri og jeg fant fort ut at kjøkkenbordet mitt var det beste kontoret vi kunne ha. Fred og ro, eget kjøkken, eget toalett. Så fikk folk bare skryte så mye de ville på Snapchat av at de satt på biblioteket til de ble kastet ut. 

Det er gøy med gode karakterer, men det føles enda bedre å ha det bra. Så hvis karakterjaget går utover livskvaliteten din: gi litt faen, fokuser på å bestå – så ender du nok opp med å gjøre det mye bedre enn bare det. Det står ikke om liv og død med disse karakterene, selv om det kan kjennes litt sånn ut når man befinner seg inne i boblen. 

Processed with VSCO with a5 presetOLYMPUS DIGITAL CAMERA Processed with VSCO with s1 preset Processed with VSCO with a5 preset

Ønsker alle nye studenter masse lykke til! Dere har noen morsomme, lærerike og frustrerende år foran dere. Hvis noen skal studere det samme som meg (markedsføring og merkevareledelse) og river seg i håret og har lyst til å dø utover høsten, så er det bare å sende meg en mail med dumme spørsmål. Føler med dere og heier på dere 

82 kommentarer

 1. Ida Wulff

  Mariam: så kult! 😀 Ønsker deg masse lykke til <33

 2. Ida Wulff

  Synne: <3 <3 <3

 3. Ida Wulff

  Ingrid: oi, der er jeg faktisk helt blank :O Sorry! Har bare satt oss random steder av og til…

 4. Ida Wulff

  Anonym: så bra <333

 5. Ida Wulff

  Anonym: tusen takk snille du <3

 6. Ida Wulff

  Pernille: Takk 😀 Vi fikk en B – jeg er fornøyd, var redd for en C :O

 7. Ida Wulff

  Ada: ja, kommer tilbake til det 😀

 8. Ida Wulff

  Anonym: takk søte du, så hyggelig å høre fra deg da <3

 9. Ida Wulff

  Sine Ølstad: så godt å høre <3 Lykke til med skolestart 😀 Klem

 10. Ida Wulff

  Ida: yey 😀 Heia deg!!

 11. Ja begynner første år med siviløkonom i hønefoss 🙁 så alt er så nytt… håper det går bra. Takk for at du er her og svarer meg, det hjelper meg <3

 12. Her var det veldig mange gode tips! Håper de unge jentene som leser bloggen din tar det til seg, hilsen ei som var ferdig med å studere for leeenge siden

 13. Ida Wulff

  Anne: takk for det <3

 14. Ida Wulff

  Lilly: du da <3 tøft av deg å dra dit alene og gå i gang med det. Du må gi meg en update etterhvert på hvordan det går! Heier på deg 🙂

 15. Takk for supre tips, Ida. Starter endelig på juss i morgen etter 8 års kronisk sykdom 🙂 Gleder meg masse, selv om jeg vet at studiet krever sitt!

 16. Ida Wulff

  M: fy søren så bra!! <3 lykke til på jussen, håper du naaaailer det! Stor klem

 17. Jeg husker at du fikk en haug med tips om bra jeans for en tid tilbake, hvilke jeans landet du på den gang, noen favoritt? 🙂 Absolutt alle er for lange i beina syns jeg :/

 18. Anniken

  Nå skulle jeg (nesten) ønske at jeg startet å studere i år, og ikke for tre år siden! Mange gode tips her som jeg ikke begynte å ta i bruk selv før 3.året. Resultatene jeg fikk av hardt arbeid var en fantastisk følelse, og jeg angrer litt for at jeg ikke tok tak i det litt tidligere. Men shit au, nå har jeg jobb og er ferdig – og GUD, det er deilig det og!

  Applaus til deg som har gjort en fantastisk jobb alle tre årene, og fortsatt levert godt på bloggen 🙂

 19. Lizbeth Osnes

  Tuuuuusen takk for knallgode tips! Jeg tar dem til meg selv om jeg bare skal gå studiespesialiserende dette året, før jeg begir meg ut på sykepleiestudiet neste år 🙂

 20. Ida Wulff

  Lizbeth Osnes: masse lykke til 😀

 21. Ida Wulff

  L: Molly fra Gina og Scarlett fra Lee <3

 22. Slike innlegg er gull!

 23. Hvor er det fine pleddet fra?

 24. Josefine

  Kommenterer ALDRI, men dette var gull!! Fyfader, så bra, tusen takk <3

 25. Ida Wulff

  Ane: Jonathan Adler 🙂

 26. Ida Wulff

  Josefine: <3 <3 <3

 27. Ida Wulff

  Anniken: takk for hyggelig kommentar <3 klem til deg!

 28. Leser sjelden blogger, men tror du fikk deg en ny leser i dag 🙂 Selv om jeg er ferdig med studietiden, var dette innlegget supert for det generelle arbeidslivet også. Takk! Over til den egentlig grunnen til min kommentar; hvor er bordet ditt fra på bilde nr 2? 🙂

 29. Ida Wulff

  Jo: hurra 😀 <3 Det er fra Bolia!

 30. DETTE var et fint innlegg 😀 Wii, motiverende å lese! går 3 året nå faktisk, håper jeg sitter igjen med mye av det samme som du! 😀 ser veldig sånn ut.

 31. DETTE var et fint innlegg 😀 Wii, motiverende å lese! går 3 året nå faktisk, håper jeg sitter igjen med mye av det samme som du! 😀 ser lovende ut.

 32. Ida Wulff

  Anonym: lykke til med siste året ditt <3

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.