ER DET USEXY NÅR GUTTER GRÅTER?

Jeg liker ikke å innrømme det, men forrige uke fikk en episode av Paradise Hotel meg til å reflektere over noe. Det var parseremoni, og gutteklubben grei mistet sin aller beste venn som de hadde kjent i et par dager. Greit for meg, jeg er sikker på at det stemmer at man blir veldig fort knyttet når man er inne i den «boblen». Men så skjedde det noe jeg virkelig ikke likte. Øynene på gutta fyltes med tårer, den ene gråt mer enn den andre. Og så har produksjonen prestert å legge på overdrevne gråtelyder og nærmest litt klovneaktig musikk. De topper det hele ved å klippe inn en av jentene som syns at det er usexy, de burde grow some balls og prøve å være litt tøffere. Jeg har sett promo for kveldens episode, hvor jenta med dette utsagnet står oppløst i tårer selv. Tror dere produksjonen kommer til å harselere med jentene sin gråtefest? Det tror ikke jeg. For av en eller annen grunn er det ikke greit at gutter gråter. Det er svakt, usexy, lite mandig – i følge mange. Nå er det ikke denne episoden av Paradise Hotel som er hele problemet, den bare viste så tydelig noe jeg har observert og irritert meg over, men ikke klart å sette ord på. 

Har du noen ganger tenkt over at en av guttekompisene dine kanskje står hjemme foran speilet før vorspiel og gruer seg til å gå ut fordi selvtilliten er på bånn? Har du noen gang tenkt over at en mann går hjem fra jobb og gråter seg tom fordi han føler at han ikke er bra nok? Jeg leste en artikkel på NRK.no om at det er en skam for gutter å ha «jentelidelser», og at mørketallene på gutter/menn som har spiseforstyrrelser er store. Det snakkes høyt og lavt om det kvinnelige underlivet og om at vi må akseptere kjønnslepper i alle størrelser og fasonger. Er det noen som trer opp på talerstolen og roper at det ikke er noen grunn til å skamme seg uansett hvor liten eller stor penisen din er? 

Hvis vi skal snakke overfladisk likestilling (ja, jeg velger å kalle det overfladisk fordi det fremdeles finnes kvinner i verden som ikke er verdt noen ting i hjemlandet sitt), så bør det vel gå andre veien også. Godta at både menn og kvinner har følelser og sårbarheter, at begge kjønn kan være usikre på kropp og ha vanskeligheter med å tro på seg selv. Vi skal ikke le av menn som viser sin sårbarhet – selv om det kanskje er hakket mer greit når det er på Paradise Hotel. 

Processed with VSCO with m6 preset

Vet ikke om det ga noen mening, meeen jeg prøvde! For en nydelig dag det er i dag, jeg spaserte hjemme fra 7.30 og da var det strålende sol ute! Blir ikke noe gråting på meg i dag, med andre ord 🙂 

92 kommentarer

 1. Ida Wulff

  Elise: det var fint skrevet syns jeg 🙂

 2. Ida Wulff

  Vilde: tusen takk, og velkommen inn hit 😀 <3

 3. Ida Wulff

  Tom: kanskje gutter er gutters verste fiender på denne biten, akkurat som at jenter er jenters verste fiende. Du er sikkert ikke den eneste i gjengen din som føler det sånn.. bra du har en kjæreste du kan åpne deg for, men hadde sikkert vært deilig å kunne prate på et dypere level med kompisene og? 🙂

 4. Ida Wulff

  Annie: enig, det er faktisk ganske sexy! <3

 5. Ida Wulff

  Annie: enig, det er faktisk ganske sexy! <3

 6. Ida Wulff

  Simone: tusen takk for fine ord! <3

 7. Ida Wulff

  Emily: takk! <3

 8. Ida Wulff

  Stian: den er grei!

 9. Ida Wulff

  Henriette: copy that <3

 10. Ida Wulff

  R: <3

 11. annonsøren

  kjenner eg blir provosert av deg..så ja eg skal drite så jævligt i deg å din blogg akkurat likt så du gjør om meg 🙂

 12. Hvor er jakken din fra?:)

 13. Kathrine

  Veldigveldig bra skrevet 👏🏼👏🏼 må også spørre hvor blusen er i fra?

 14. Hvor er den fine jakka fra?

  Forresten bra innlegg, er enig at forskjellen er stor. Jenter får mer trøst.

 15. Benedicte

  Random! Dette snakket samboer og jeg om før i dag.. At det føles litt som at denne «feminisme-flommen» (av mangel på bedre betegnelse), har gått litt over stokk, og stein og faktisk glemt menn oppi det hele. For ja, vi kvinner ligger bak på mange ting, men det gjør jammen mennene også! Så jeg er helt enig med deg.. Menn er også mennesker, menn har også følelser akkurat som vi kvinner. Det er jammen ikke rart at det er mange mørketall på menn som har depresjon også, fordi det er «forventet» at de skal holde masken og ikke vise følelser! Det strider jo totalt mot menneskets natur, for ja: vi er alle mennesker med følelser, både gode og vonde <3

  GO Ida! <3

 16. Katribe

  ENIG! ble veldig skuffet over utsagnet til paradise deltakeren. Umodent rett og slett! #likestilling

 17. Mathias

  Hei!

  Vil bare si at jeg aldri leser blogger, men gikk inn her fordi jeg ble uendelig provosert av headingen. Det var så sykt deilig å se hvor misvisende den var. Tusen takk for en forfriskende gløgg og opplyst tekst, hvor du klarer å se ironien i at likestilling ofte kun går én vei!

 18. Herregud, så bra og viktig!! Bra, Ida!!

 19. Flott innlegg 👏🏻☺ godt du kaster litt lys over dette temaet. Det snakkes mye om likestilling, og jeg er enig med deg at det må være like mye likestilling andre veien. Gutter har like mye følelser som jenter. Vi er alle født med et spekter av følelser og en psyke, som er viktig å ta vare på ❤

 20. SÅ bra du tar opp dette! Helt enig med alt du skriver!

 21. Pernille

  JA! Dette er så sjukt, sjukt viktig, og en av mine kampsaker når det kommer til feminisme! Den må gå begge veier, feminisme er bra for alle!

 22. Kjempe bra 👏🏻Venter fortsatt på en bok fra deg!

  Men jeg lo så det grein hehe, da jeg så parsermoni episoden, rett og slett fordi jeg synes redigeringen var hysterisk, tror nesten jeg kan påstå at det er pga redigeringen jeg ser på PH..

 23. Detta e så viktig!!! «Store gutter gråte ikje» e ein setning som blir brukt for mye. Det e ikje sant! Eg har sagt te sønnen min, og komme te å sei d heile veien, at det e greit å gråta. Det e greit å visa følelser. Punktum finale.

 24. Så bra! Og så viktig! Oppdrar gutta mine på 3 og 8 år at det er greit å gråte, det er greit å være sårbar, det er greit og ikke minst viktig å prate om følelser. For eksempel vet man at rusavhengige ofte er mennesker som ikke har ord for følelsene sine. De klarer ikke formidle og forstå sine egne følelser, og velger da ofte å ruse bort alt det vonde. Et stort ja til at både gutter og jenter skal gråte, le, føle og elske på lik linje 💕

 25. Dette synes jeg er kjempe viktig. Forloveren min tørr faktisk å vise følelsene sine, og det synes jeg bare er, ja helt normalt? Menn sliter like mye med selvbildet som oss kvinner gjør, det vil jeg tørre å påstå!

  Likestilling, woop!

 26. susanne

  Dette er et veldig viktig tema! Bra skrevet og bra du tar det opp! Jeg fatter ikke hvorfor ikke jenter og gutter, menn og kvinner kan være like følsomme. Det er en gammeldags dårlig tankegang der mannen er «sterk, uten for mange følelser og liker ikke snakke for mye» mens kvinner er «svake, med alt for mange følelser og et altfor stort behov for å snakke». Enten eller hvilket kjønn vi er så er vi alle mennesker og burde ha friheten til å gråte hvis vi føler vi trenger det. Uansett om man er mann eller kvinne er det ingenting i veien med at man har følelser og evnt. trenger å gråte. Så de som kommenterer slik, og tv-produsentene her burde skamme seg og skjerpe tankegangen sin. Tvprodusentene har og et ansvar for å vise hva slags holdninger og tanker man aksepterer og ikke til tvtitterne sine. Men det er og viktig å nevne at de som fronter feminisme og likestilling glemmer ikke dette. Likestilling er likestilling og går begge veier. Feminisme og likestilling er så viktig; viktig og ikke negativisere disse ordene og formålet. De som mener de går i front for likestilling men ikke tar hensyn til at gutter og kan gråte, ja de går ikke egentlig i front for likestilling og er da dobbeltmoralske og burde ikke kategoriseres sammen med de som fronter likestilling og feminisme.

 27. Ja. Ja, ja, ja, ja, JA!

 28. Charlotte

  Bra skrevet – som vanlig! Jeg ble litt oppgitt over inntrykket de gir i henhold til det at gutter er usexy når de griner. De må da få vise følelser de også? Tenk om man skulle ha en kjæreste, far eller annen i familien som ikke viste noen følelser da? Bare var kald og jævlig? Det er ganske kjipt det altså.

 29. Viktig tema, og skikkelig bra innlegg! Du er fantastisk med ord!

 30. Flott initiativ!! 😀 Det er så fantastisk og inspirerande når bloggarar kjem på banen for viktige politiske tema! Utfordring til deg: Miljøvenleg mote! Det er mykje skjønnhets-

  og kjøpepress om dagen.

 31. Martine

  Kjære Ida! Jeg kommenterer vanligvis aldri på blogger (tror faktisk dette er første gangen), men nå har jeg tenkt så mange ganger at «dette er skikkelig bra og viktig og on-point» om dine innlegg så nå synes jeg du fortjener å høre det. Du er en skikkelig, skikkelig dyktig skribent, og jeg synes det er så bra at du bruker stemmen din til å ta opp viktige temaer som kanskje ikke belyses så ofte. For min egen del må jeg nok slutte å avfeie deg som «bare en rosablogger» for du er mye mer enn det. Heia deg!

 32. Skikkelig, skikkelig bra Ida!! For et viktig tema!

 33. Hahahah «annonsøren» må roe ned

 34. Ida du Ida, you did it again 🙂 du er så fin!

 35. Jeg er ikke den typen som pleier å lese blogginlegg og hvertfall ikke kommentere på det, men dette er verdt en kommentar. Det er alt for mange menn som sliter med lav selvtilitt og det bør settes mer fokus på. En god huskeregel jeg har selv er at jeg ikke skal la andre definere meg, jeg definerer meg selv. Og jeg er påpasselig på med å definere andre også, men akkuratt nå definerer jeg deg som et fantastisk menneske! Flott skrevet innlegg!

 36. Lykkemisjonen

  SÅ bra innlegg. Syns likestillingen har bikket litt over i feil retning nå. Dette trenger fokus! Skal kvinner nå først være «feminister» i dag så kan det være på tide å rette blikket sitt mot land der kvinner VIRKELIG er ofre!

 37. Utrolig bra skrevet! Så enig i alt, og et viktig tema å snakke om!

 38. Helt enig Ida! Synes likestillingsdebatten kan gå litt for mye den ene veien uten at vi enser den andre parten. Digger disse meningsinnleggene dine 🙂 god lørdag!

 39. Tusen takk! Får tilbake troen på unge bloggere når jeg leser sånne innlegg som dette. 👍

 40. Halleluja!!!!!! Gutter/menn som ikke gråter, er ikke ekte gutter/menn, mener nå jeg!!! Veldig bra skrevet!!!!!

 41. Anbefaler å se «the mask you live in» på Netflix. En god dokumentar som tar opp denne prolematikken 🙂

 42. Ida Wulff

  Ingrid: takk for tipset 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.