JENTER LIKER STYGGE JENTER

Sannheten er at jenter liker jenter som er styggere enn seg selv. Har dere ikke lagt merke til at hver eneste gang noen deler skavanker, rot, valker og dårlige sider ved seg selv, så er det høylytt applaus på Twitter, Facebook, Instagram og alt som er? Det er stadig «kampanjer» gående hvor det er om å gjøre å vise fram at man er mennesklig – gjerne mye mer mennesklig enn alle andre. Hvem har de styggeste strekkmerkene? Hvem har den mest gelèlignende magen etter fødsel? Hvem har den største haugen med skittentøy? Og hvem ser jævligst ut uten sminke? Hvem har hamstret mest godteri og junkfood til lørdagskosen? Det er nærmest en konkurranse i å være ustelt, usunn, urenslig og rett og slett støgg. Folk blir hyllet for å vise hvem de egentlig er.

Men hva skjer når en som er slank, veltrent, sunn, ryddig og strukturert viser hvem de er? De blir cyber-steinet av alle som ikke er like slanke, like veltrente, like sunne, like ryddige og like strukturerte som dem. Legger du ut et bilde hvor dine veltrente armer holder fram din veldig sunne lunsj – ja, da er du et dårlig forbilde, og tusenvis av mennesker kan få spiseforstyrrelser og ta livet sitt.

Selv har jeg begynt å kjenne på det at leserne mine nærmest applauderer når jeg legger ut bilde av meg selv uten sminke, og forteller at jeg droppet trening til fordel for burger. Er det noe å applaudere? Det er jo ikke bra. Jeg får kommentarer som forteller meg at jeg er så jordnær og det er så bra. Tidligere har jeg takket for kommentarene og vært fornøyd med å være hun som folk kjenner seg igjen i når de ligger og spiser en burger i stedet for å knuse skrittet sitt på en spinningsykkel. Men vil jeg være den personen?

Jeg vil ikke oppfordre folk til å droppe trening til fordel for burger. Jeg vil heller ikke se bollete mager og strekkmerker og hårete armhuler i Facebook-feeden min. Jeg har rett og slett ikke noe i mot at folk lar være å dele alle sine skavanker og uting på nett. Noen ting er det helt greit å holde for seg selv – ærligheten på sosiale medier er blitt så brutal at jeg noen dager driter helt i å oppdatere meg på andres liv. For jeg vet hva som venter. En haug av mennesker som skryter av å være overvektige og stygge uten sminke, og som i samme slengen rakker ned på alle som har våget å knipse et litt mer delikat selfie.

For noen år siden var jeg brutalt ærlig selv. Jeg delte alt, og jeg var både stygg og tjukk og lei meg så alle kunne se det. Det er blitt mindre av dette med årene, selv om jeg fortsatt prøver å få fram at ikke alle dager lukter av rosa bobler, enhjørninger og magisk shampoo.

Jeg vet ikke hvor jeg vil med dette innlegget en gang, jeg tror bare jeg prøver å si at det er jævlig latterlig at det oppstår scenarier hvor en slank person hetses mens en lubben person hylles, når alt de i utgangspunktet har gjort begge to er å legge ut et bilde av seg selv.

I går spiste jeg takeaway pizza, og takket ja da mamma spurte om jeg ville ha kokosbolle. Ikke var jeg på trening heller. I dag lagde jeg en super-omelett til frokost, gikk morgentur og planlegger å trene i kveld. Jeg vil tørre å påstå at jeg er et bedre forbilde og mer inspirerende hvis jeg legger ut bilde av omeletten, enn om jeg legger ut et bilde av meg selv med en kokosbolle presset langt inn i gapet. Kanskje er det en kombinasjon av disse to som gjør en person på sosiale medier elskverdig. Som gir håp til alle pizza og kokosbolle-spisere om at i morgen våkner de opp med treningssko på beina og er klare for å være Sporty Spice.

Jeg vet ikke lengre jeg, jeg vet bare at disse tankene mine har surret rundt i hodet mitt helt siden Fotballfrua la ut et bilde av seg fire dager etter fødsel, og halve landet fikk pizzastykket sitt i vrangstrupen.

Vær snille med hverandre og prøv å være den beste utgaven av deg selv. Spis mat, beveg kroppen din, vær sammen med mennesker som gjør deg glad og le litt hver dag – så ordner det seg nok til slutt.

Hvilket av bildene av meg foretrekker du? Etter oppførselen på sosiale medier den siste tiden å dømme, vil jeg tro at de fleste foretrekker det øverste. Den gale professoren som ikke ser ut til å vite hva en hårbørste er. Jenta som har sovet dårlig og som kan bære både vann og brød i gropene under øynene sine. Hun som ikke gidder å sminke seg fordi matteboka er eneste selskap uansett.

282 kommentarer

 1. Endelig en som har skjønt det! Du ser begge sider, takk!

 2. Jeg er litt enig med deg også, og å framstå som rene glansbildet kan være til fordel for andre (som å ha et forbilde og prøve å forbedre seg selv). Men igjen vil jeg også se at personen bak skjermen er menneskelig. De også har tilbakefall, spiser junk en gang i blant og er lik som alle andre. Det viser at alt ikke er like perfekt som en tror.

 3. Ida Vinda

  Helt enig!! Folk burde få se ut som de vil og være stolt av det!! Syns fotballfrue bør være stolt og en to barnsmor med strekkmermer og litt eksta kilo skal være like stolt!! Begge er like pene på sin måte!

 4. Grunnen til at mange er negative til bilder av kvinner som trener, kvinner som spiser sunt, kvinner som tar halv-nakne bilde er at mange kvinner er lei av presset til å være perfekt. Nå skal vi alltid se fint ut, alle skal være slanke og perfekte hele tiden. Derfor liker kvinner når andre tørr å vise seg uten sminke eller uten den perfekte outfiten. Det er ikke så mye press til å være intelligent eller utdannet, bare press om utseende. Jeg hater ikke andre kvinner, men jeg syntes at vi burde investere like mye i utdannelse som vi gjør i utseende.

 5. Jeg vil bare påpeke at å spise en kokosbolle helt ærlig ikke er noe ille, i hvert fall ikke kalorimessig. En kokosbolle inneholder ca 45 kalorier, det spørs litt på størrelse. Ergo er en kokosbolle en grei søtbit i hverdagen og spesielt i en sunn hverdag, med et godt og variert kosthold.

 6. Nja og tjo…det er ikke det at fotballfrue har så tynn og perfekt kropp som er problemet. Greia er vel mere det at vi begynner å gå lei disse «fasade»-bildene av et plettfritt hjem med alt i hvitt, friske roser og en fresh tekopp med en sunn sjokoladebit ved siden av. Det gjenspeiler ikke det virkelige liv. Ikke hos fotballfrue heller. Det nekter jeg og tro. Og om det stemmer så er det jo bare trist. Hun leger ut bilder av seg selv i «pysjen» på morgenen…og sitter sminke og strigla som om hun skulle på ball. Det er vel ingen som gjør sånt til vanlig?? Man sminker seg vel ikke og styler håret FØR man tar av seg pysjen liksom?? Bildene hun legger ut har så lite med virkeigheten å gjøre at jeg klarer på en måte ikke å ta det seriøst. Men det er hennes greie, hun presenterer livet sitt som en glossy dusrosa fasade, og hun om det. Men det blir bare som å kikke i et magasin liksom…uinteressant og uinspirerende. Jeg må klare å identifisere meg med bloggeren hvis jeg skal finne det interessant. Du derimot, klarer jeg fint å identifisere meg med. Men det har på en måte vært din stil så lenge jeg har lest bloggen din. Du er blitt mer glossy de siste par årene, men det blir vel sånn med det fleste.Man blir jo påvirket. Jeg er også driiitlei av å lese innlegg av alle de som forsvarer fotballfrue. Må le av dere alle sammen.

 7. Dettte innlegget er helt på trynet rett og slett

 8. Nathalie

  Kunne ikke vært mer enig med deg!

 9. Sander Bratlie

  Måtte dele denne ja!

 10. Bilde 2 😉 ator mat helt enig !

 11. jeg ble litt nysgjerrig og scrolla nedover her, la merke til at mange (særlig gutter) mente bilde 1 var best. Og jeg er HELT enig! Ikke fordi jeg mener du er styggere der fordi jeg er sjalu, men fordi du er naturlig pen og ikke trenger så mye sminke. Nå mener jeg ikke at du alltid må gå uten sminke, men kanskje tone det litt ned? En mellomting mellom disse to bildene? Veit ikke hvor mye du pleier å sminke deg til vanlig, og det er ikke meninga å kritisere. Men det er et tips. Ta det som et kompliment, less is more!

 12. samma det

  Ja ser det du skriver..

  Å er nesten enig i mye..

  MEN er jo ikke slik jeg ser at det folk jubler når valkene kommer tytende å usminka ansikt kommer frem..

  for det første så syns e personlig at du ser herlig ut med å uten sminke!!

  kroppen din ser heilt sikkert nydlig ut nå..

  Men jeg tror kroppen din så ganske bra ut før og!!

  Har ikke sett noe anna av deg uten de to bildene du har over her,,,

  Men for meg som mann å ikke overvektig og ikke støgg som du skriver, ser jeg ikke etter syltynne se på meg jenter..( ikke at det er gale å være gla i seg selv)

  her går det i hvordan utstråling å og selfølgelig hvordan de steller seg men om der er noen kilo for mye så bryr jeg meg ikke så mye om det..

  Hilsen MANN:)

 13. may veronica

  Hehe, må flire litt, er veldig enig med deg, jeg er en sånn som går på trening for å kunne gå hjem å spise sjokoladen min med god samvittighet, og ser ut til at alle andre jenter her er enig med deg, men hvem er det da som er slem, om alle mener at det er fælt å kommentere på div. Bilder?

 14. Linn :)

  Amen sier jeg bare!

  Herlighet, youu go girl

 15. Den gylne middelvei er ganske fin, den! Dette er blant de mest nyanserte innleggene jeg har lest i denne debatten, det står det respekt av.

 16. hege sofie haugan

  DØD TIL ALLE TOPPBLOGGERE!!!! BOLLEMAGE OG STYGGE FOLK 4LIFE

  det skulle vært ulovlig å ha så mye innflytelse på folk og samtidig være så dum

 17. Sant dette !

 18. HAH!!! AMEN! Dette er det beste jeg har lest på eeeevigheter!!

 19. Jeg er så lei av jenter som ser på seg selv eller andre som stygge, bre fordi at de ikke har sminke på. Det nesten en selvfølge at dere ser litt bedre med sminke på (så lenge det ikke er for mye), men det betyr ikke at du er stygg på bildet uten sminke. De fleste er pene akkurat sånn de er.

 20. Vanja Lie

  Du får sagt det, Ida! Jeg digger deg – virkelig! <3

 21. christina

  Elsker innlegget!

 22. For å være helt dundrende ærlig. Så er du fantastisk my nydeligere uten sminke, men det er vel mer en ærlig gutts, ærlige mening enn noe du ønsker å høre?

  Bra innlegg, anyways, og jeg er stort sett enig!

 23. Jeg er helt enig at det blir for dumt at tynne jenter skal rakkes ned på, slik som fotballfrue. Dessverre sier samfunnet ofte at du enten er for feit eller for tynn.

  Men, at du skal klage over folk som legger ut strekkmerker, valker og bilder uten sminke? Dette blir for dumt. Jeg likte egentlig litt av innlegget ditt, men etter du skrev slike ting som at samfunnet har blitt for ærlig og at bilder av slike ting som usminkede ansikter og bollemager er en dårlig ting, så syns jeg innlegget ditt mistet sitt intellektuelle preg.

  Er det noe vi BEHØVER å vise frem i det samfunnet vi har idag, så er det usminkede ansikter og (i dine øyne) stygge kropper. HVORFOR? Jo fordi vi har fått ett samfunn med utrolig, nesten uoppnåelig mening for hva som er pent, og at man må gjøre alt for å bli «perfekt». Falske øyenvipper, operasjoner, kremer, sminke, sprøyter og you name it. Vi har fått en livsfarlig stil, og det er BRA at noen viser at de ikke er perfekte og heller ikke trenger å være perfekte.

  De som vil hylle fotballfrue for kroppen hennes, de får gjøre det.

  De som vil hylle bollemager og strekkmerker, de får også gjøre det.

  Men hva har vi sett for mye av de siste 15 årene? Jo det er radmagre kvinner, retusjering og operasjoner.

  Jeg ønsker bollemager, strekkmerker, ærligheten og blogger slik som sisteplass velkommen. Det her er noe vi trenger for å minne oss selv på at alle er menneskelige.

 24. iknowiamnotperfect.blogg.no

  jeg syns det er utrolig bra det du skriver… du er et godt forbilde, jeg er selv litt lubben men elsker livet med trening når jeg føler for det og kunne være hjemme en dag når jeg er sliten og ikke har krefter til trening… jeg liker at folk er seg selv uansett om de trener, slapper av hjemme hele dagen eller sliter med et eller annet…

  jeg er veldig enig i det du skriver egentlig…

 25. Jeg har blitt dårligere med årene på å kommentere bloggen din, noe jeg skylder på smarttelefonen for.. Men nå måtte jeg bare! Har hatt innlegget i bakhodet lenge, og måtte bare lese en gang til. Fantastisk Ida! Selvfølgelig motiverer du meg mest når du skriver om en god treningsøkt, viser bilde av smoothie og ser ut som en million dollar på det nederste bildet! 🙂 Idag spiser jeg sjokolade og ser på Jul I Svingen før jeg skal på jobb, det er jo egentlig ikke så mye å hilse hjem om, hehe.

 26. Synne Sofie

  Du ligna litt på blake livley på det siste bilde 😀

 27. Helt ærlig, du var penere på det øverste bildet enn det nederste. Grunnen: det er MYE mer naturlig og viser hvordan du egentlig ser ut – og du er jo supervakker, så det er jo bare et stort pluss;)

 28. Marie aa

  utrolig fint innlegg. Jeg skjønner godt hva du mener. Det handler om balanse!

 29. Føler liksom dette temaet ferdigsnakka 😉 meen problemet med fotballfrue er at hun sier hun spiser masse og «trener» 😉 blir som å si at en sterkt overvektig bare spiser salat…

 30. Du skriver at «Sannheten er at jenter liker jenter som er styggere enn dem selv». Snakk for deg selv! Om det er sånn at DU foretrekker jenter som er styggere enn deg, så er det ditt problem. Bare fordi du er jente selv, gir ikke det deg retten til å snakke for alle som kun har det til felles at vi er av samme kjønn som deg.

 31. Britevensen

  Godt skrevet Ida!kanskje vi har laget oss en verden med idealer vi ikke klarer å leve opp til?Lav selvfølelse er jo ofte grunnlaget for kritikk av andre samtidig som det er deilig å se det menneskelige i det uperfekte.

 32. Herlig! Dette var godt å lese! Stå på!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.