en pakke kondomer, takk

I dag er veien til butikken den grønne mil. Jeg er tom for dopapir, har akkurat fått mensen og kompisen min har spurt meg veldig pent om jeg kan kjøpe kondomer fordi han selv syns det er så kleint. Trærne utenfor butikken henger over meg som store monstre, de ler av meg, og det samme gjør alle menneskene rundt. De beveger seg i saktefilm, og alt de sier høres ut som om det blir sagt under vann. Inne i butikken er det fullt av mennesker. Alle øyne ser på meg, og handlekurven jeg rasket til meg på et eller annet tidspunkt brenner i håndflaten. Sosialt selvmord står på planen. Hylla med dopapir først. En 8-pack. Hvorfor ikke, så blir det i hvert fall lenge til neste gang, med mindre jeg har vorspiel. Tamponger neste. Vurderer å kjøpe de gule – for jomfuer som blør som om de har stukket seg med en pitteliten nål i fingeren. Griper en pakke med blå tamponger og leter desperat etter hullet i bakken. Kondomer står for tur. Hvor i helvete er de jævla kondomene. Åja, de henger bak kassa – med god grunn, ellers hadde jeg stjålet en pakke bare for å slippe ydmykelsen. Jeg stiller meg i kø med den brennende kurven i hånda. Ser nøye på personen foran meg, som kommer til å stå og pakke Se&Hør og mintsjokolade i posen sin mens jeg står på planken. Snur meg og ser på juryen bak meg i køen. Tre høylytte fyrer med caps, ser ut som noen som kunne finne på å slå av en vits. Men verst av alt: dommeren. Vedkommende bak kassa. Jeg nærmest kniper øynene igjen, og hveser; kondomer. Med… Jeg vettafaen, den med rugler. Han snur seg og griper den fargerike pakka. Jeg vet faen ikke hva han tenker, men det er det eneste i hele verden jeg bryr meg om.

Kjenner du igjen følelsen? Herregud, jeg er ekspert på den følelsen. Å gå på butikken og kjøpe svært private ting er ikke gøy i det hele tatt, enkelte ting er selvfølgelig verre enn andre. Selv syns jeg ikke at det å kjøpe dopapir og hold in-strømpebukse er verdens undergang, men tro meg, de finnes.

Hver gang jeg kjøper kleine ting på butikken lurer jeg veldig på hva kassadamen/kassamannen tenker. Jeg vet ikke hvorfor, men jeg blir sykelig opptatt av hva de tenker om meg. Kjøper jeg tamponger (noe jeg heldigvis slipper den dag i dag), er jeg redd de skal tro at jeg sitter hjemme og blør og er ekkel hele dagen. Skal jeg kjøpe dopapir får jeg det for meg at hele verden tror jeg kniper rumpa igjen og skal løpe rett hjem på do. OG!! De få gangene jeg har stått i kassa og pekt på kondomene jeg skal ha, ja, da har jeg ikke husket noe etterpå fordi jeg har fått helt blackout av flauhet. Jeg syns faktisk det aller verste er å ha en handlekurv full av junk. Ostepop, smash, brus, frossenpizza. Da er det med stor skam jeg stapper kortet mitt ned i chipleseren.

Formålet med dette innlegget er i hvert fall å få litt mer i innsikt i hva de på andre siden av kassa faktisk tenker. Så jeg har gjort litt research, sånn for alle sammen sin skyld. Min egen også!

Jeg har snakket med 3 mennesker som sitter bak kassa på forskjellige matbutikker, alle tre er i alderen 19-25 år. Petra, Henriette og Stian.

Helt ærlig, hva tenker du når noen kommer inn og kjøper:
Kondomer:
Henriette: «Jasså? Romantisk helg?» Er det helt vanlige mennesker tenker jeg ikke noe over det. Men det kommer alltid noen som skiller seg ut og som gjerne kjøper to pakker. De smiler som regel alltid lurest også!

Stian: Jeg som sitter bak kassen tenker jo at kunden tenker at jeg tenker noe. Så da gjelder det å prøve å fokusere på noe helt annet, helst ikke ha øyekontakt med kunden, for da begynner jeg bare å le. Det oppstår raskt en litt pinlig situasjon, som helt klart er verst for kunden. Uansett, det beste er å le. Slik at både jeg og kunden kan le av den «pinlige» situasjonen sammen, men det skjer jo aldri.

Petra: Jeg tenker virkelig ikke over det, kunden kunne like gjerne kjøpt en kartong med melk. True story!
Hva med tamponger og bind?
Henriette: «Uff, stakkars. Misunner ho ikke akkurat!» Men de som kjøper «First Price» og «Landlord» etc. av bing og tamponger skjønner jeg meg ikke på.

Stian: Dette tenker jeg egentlig ikke så mye over. Tamponger er tamponger liksom, en ærlig sak og et nødvendig hjelpemiddel i hverdagen.

Petra: Tamponger tenker jeg ikke over, men når noen kjøper bind tenker jeg faktisk at de er uhygieniske.

… Og dopapir, da?

Henriette: Tenker ikke noe særlig over det. Er jo helt normalt akkurat som det andre over her.

Stian:  Okei, dette blir sært.. Men jeg tenker at kunden faktisk har mageproblemer eller noe, aner ikke hvorfor. Man får jo raskt et inntrykk av at kunden har «planlagt» noen dobesøk fremover. Det man ikke tenker på er jo at alle går på do iblant, men liksom.. Situasjonen oppfattes helt annerledes på andre siden av kassen!

Petra: Tenker ikke over det med mindre folk kjøper Firstprice, og da tenker jeg at de kommer til å bli såre i rumpa etter et par dager.

Selv kjøper jeg hold in-strømpebukse for å se smalere ut når jeg er på byen. Hva tenker dere når folk kjøper det?
Henriette: Tenker ikke noe særlig over dette heller. Men tanken faller meg at vedkommende skal en tur på byen.
Stian: Jeg er gutt, så bør jeg vite hva dette er? Uansett, om en jente skulle kjøpt en vanlig strømpebukse, får jeg inntrykk av at hun er singel, og ønsker å vise frem litt kropp.
Petra: Hvis jenta som kjøper det er ganske overvektig tenker jeg «good luck with that».
Og så, verst av alt føler jeg… Hva tenker dere når en ung jente kommer med handlekurven full av brus, ostepop, sjokolade og frossenpizza?
Henriette: Det tenker jeg ingenting over. Er jo alltid lov å kose seg!
Stian: Ehm, filmkveld med jentene! Eller.. Fjortisfest kanskje?
Petra: Jeg tenker at kunden har kjærlighetssorg og kanskje burde gått seg en tur i naturen i stedet, he he.

Hender det at du og kollegaene dine ler litt av enkelte kunder sine varer på pauserommet? Hva syns dere i såfall er spesielt morsomt?
Henriette: Noe av det morsomste jeg har opplevd mens jeg har jobbet i matvarebutikken, var når en dame kom til meg i kassa og spurte om vi hadde truseinnlegg med lukt. Tror alle kundene, vi som jobbet og henne selv knakk sammen i latter. Ho ble stup rød når hun forstod at hadde vi aldri hørt om før.
Stian: Ja! Mye ironi ute og går. Litt store, kanskje feite mennesker som kjøper sunne produkter og fremstår som toppidrettsutøvere. Sånt er morsomt. I tillegg til eldre mennesker som kjøper godteri og diverse, som de tilsynelatende ser ut til å skal kose seg med selv uten å dele.
Petra: Jeg blir veldig frustrert når kunder lukter vondt og bruker lang tid, så om jeg sladrer på bakrommet er det som oftest derfor.

Ble dere klokere? Jeg følte i hvert fall at jeg lærte litt selv, om ikke annet. Men enkelte ting kommer jeg fortsatt til å sende andre på butikken for å kjøpe.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.