PLEASE, LA DETTE VÆRE EN SPØK


Tusen takk for dårlige nyheter, sa jeg da jeg forlot legekontoret i dag morges. Men som legen sa: Det kunne vært verre. Og det har han helt rett i.Jeg har fått påvist laktoseintoleranse og har mest sannsynlig også cøliaki. Selv om jeg har mistenkt førstnevnte i lang tid, hadde jeg jo håpet at det ikke var tilfelle. Jeg satt der hos legen og tenkte på ost mens han snakket. Pizza uten ost, taco uten ost, rundstykker uten ost. Pasta uten parmesan. Mc Donalds uten dobbel cheese.

Nå skal jeg spise helt laktosefritt i fire uker, og så skal vi se på cøliakien etter det. Jeg skjønte ikke helt hva han mente, men det var noe med gråsone. Tok en ny blodprøve, og han snakket om gastropi – jeg tenkte at det kommer ikke til å skje. Da står jeg over diagnosen, og spiser heller glutenfritt uten å vite helt sikkert.

Da jeg var ferdig hos legen, innså jeg at jeg egentlig ikke vet noe om verken laktoseintoleranse eller cøliaki. Ja, man er allergisk mot laktose og gluten. Men hva mer, liksom. Jeg har i lang tid kjøpt laktosefrie og laktosereduserte drikke- og matvarer, men har ikke gått noe dypere enn det. Verken i matbutikken eller på Google.

Sååå, akkurat nå sitter jeg og vipper mellom å være motivert for research, og å gi opp. Spise agurk og drikke vann, se hvor det tar meg. Hvor skal jeg begynne?! Jeg sliter med kreativiteten i matbutikken fra før, og nå blir det så mange hensyn å ta at ingenting frister. Heldigvis er det bare laktoseintoleransen jeg skal ta hensyn til i første omgang, men hvis det viser seg at jeg må holde meg unna gluten også: Måtte høyere makter være med meg…

Det første jeg googlet da jeg kom hjem var: Er det laktose i pasta? Jeg jublet da jeg fant ut at det ikke var tilfelle. Jeg kan spise pasta! Men så kom jeg på at hvis jeg faktisk har cøliaki, så må jeg spise glutenfri pasta som smaker jordbruk og døde dyr, og da slukket gnisten i meg litt.

Jeg vet ikke engang hva som skjer hvis jeg bestemmer meg for å overse disse allergiene. Mye å finne ut av, med andre ord. Hvis du har tips til blogger eller andre nettsider som fokuserer på laktosefri (i første omgang) oppskrifter, så del gjeeerne med meg ♥

Ironien i at jeg smiler som en dust på dette bildet. Og ironien i at den ene boka på kjøkkenhylla handler om ost. Disse bildene ble tatt i går, hvis du ble i tvil.

Nå skal jeg ta en pause fra denne forvirrende følelsen, og komme meg på trening. Hei så lenge!

126 kommentarer

 1. Sjekk ut utendetmeste.no, nettside og facebookside:) Der er det i alle fall mange produkter for ulike allergier som man ikke finner i norske butikkhyller.

 2. Solveig

  Her står det en lang liste over oster som er naturlig laktosefrie:
  https://www.tine.no/helse/allergi-og-intoleranse/oster-for-laktoseintolerante
  🙂

 3. Cecilie

  Hei! Fikk akkurat samme beskjed for noen år siden. Tok gastroskopi som er det værste jeg noen gang har gjort, men det er fort over så man overlever og fortrenger opplevelsen fort etterpå haha. Jeg hadde ikke cøliaki men var laktoseintolerant. Jeg føler at det er null stress, spiser laktosefrie produkter så langt det lar seg gjøre men spiser yoghurt og ost som normalt. Som flere har skrevet så må man bare prøve seg fram på egen toleranse. Jeg kan fint spise en is så fremt jeg holder meg unna all annen laktose den dagen. Dette går bra, alt ordner seg 🙂

 4. Har selv gått på Fodmap diett i 2 år, da må du kutte ut en haug med matvarer som inneholder gluten, laktose, løk, hvitløk, sopp, epler, banan etc etc. Etter 2 år tenker jeg nesten ikke på det lengre, du kommer til å komme veldig fort inn i det 🙂 anbefaler lyngstadernæring.no for oppskrifter uten gluten og laktose:)

 5. Hei!
  Jeg har hatt cøliaki i 5 år nå. Aldri hatt det bedre enn disse fem årene. Magen er ikke et problem lenger og jeg lengter ikke etter matvarer med gluten, blir heller kvalm av å tenke på det!
  Masse glutenfrie alternativer, og når du skjønner at du ikke har noe valg så smaker glutenfri pasta like godt som vanlig 😉 Bedre med glutenfri kost enn tarmkreft si!
  Lykke til på ferden 🙂

 6. Hei ! Digger bloggen din.😃
  Sliter mye med mageproblemer, og lurer på hva du gjorde hos legen for å finne ut at du hadde laktoseintoleranse (og kanskje cøliaki)!

  Lykke til med laktosefri uker!!

  1. Ida Wulff

   Hei <3 Jeg tok blodprøver og gentest!

 7. Hei 🙂 uff, er noe dritt med allergier.. Fikk påvist cøliaki for noen få år siden, og det var sååå trist. Men det går faktisk veldig bra!! Markedet for glutenfri mat er faktisk veldig bra.. Mye som smaker dritt, men myyye godt også. <3 håper du slipper å få diagnosen, men viss du får den låver jeg at ting faktisk ikke er så ille. Det med gastroskopi grudde jeg meg også veldig til. Det er ikke gøy.. Men jeg måtte ta det, selv, om blodprøvene var veldig klare. Tror det har noe med at dersom du skal få støtte med nav (ca 2000 kr mnd) må de ha svar på gastroskopi. Lykke til 🙂

 8. Charlotte

  Jeg er laktoseintolerant og finner, som mange allerede har nevnt, at jeg har ulik toleranse for ulike produkter. Jeg kan fint spise ost, men må holde meg fint unna rømme og fløte. Dette er selvsagt veldig individuelt og noe man dessverre må prøve seg frem på. Noe du derimot er garantert å ikke tolerere er brunost ettersom dette inneholder 40% laktose! Jeg syns det var litt trist, haha. 😅 Videre vil jeg nevne at det er mange produkter man ikke tenker over som inneholder laktose, som f.eks. pølser, potetsalat og leverpostei. Det finnes dog gode alternativer, som f.eks. Gilde sine Lett & Mager serie. Du må bare bruke litt tid på å lese innholdsfortegnelser en tid før du blir kjent med hva som er på ja- og nei-lista.

  Til sist, i tilfelle du har cøliaki, så vil jeg tipse om at de selger – ifølge min mor – den beste glutenfrie, ferdige brødmiksen i Danmark. 😊 Har ikke navnet på den, men jeg mener det er et havrebrød i rød boks som finnes i de første velassorterte butikker.

  1. Charlotte

   Første = fleste* 🙈

 9. Ida! Jeg fikk også beskjed om at jeg hadde både cøliaki og laktoseintoleranse, på bursdagen min, faktisk. Jeg knakk sammen fordi jeg manglet kunnskap om tilstanden. Jeg så for meg en hverdag hvor jeg knasket gulrøtter og spiste salatblader. På et cøliaki-kurs forklarte lederen at man blir takknemlig for å ha cøliaki. «Pfff!» tenkte jeg. Men i dag… jeg kan så mye om kroppen min. Hva den trenger. Hva som er i mat. En naturlig konsekvens er at man ofte tyr til sunnere, rene glutenfri alternativer – noe som ikke er det verste som kan komme med en sykdom!

  Det er mye å passe på i starten, og det er kjipt med at det ikke alltid er bra glutenfritt utvalg. Men det er langt ifra slutten på life as you know it! Det blir noen omveltninger, men du vil lære himla mye om mat og deg selv. Det kommer til å gå så fint! Gastroskopi er ekkelt, men det går også heeelt fint. Du får beroligende og det er over på et blunk:) Du må også ha cøliaki påvist ved gastroskopi for å få stønad fra NAV (2000 skattefrie kr i mnd!!).

  Dette ordner seg!!

  PS: Glutenfri pasta, lasagne og flere pizzabunner smaker helt likt som vanlig! Det er også flere baguetter som «glutenspisere» syns smaker bedre enn de med gluten.

 10. Johanne

  Hei! Jeg føler så med deg. For litt over et år siden fikk jeg samme beskjed, og jeg trodde verden skulle rase sammen. Ost og is er jo det som er godt her i livet!

  Heldigvis finnes det MANGE bra laktosefrie alternativ på markedet, og at Norvegia er naturlig laktosefri er blitt en av de største gledene her i livet , haha. I tillegg har disse tablettene (https://www.apotek1.no/produkter/nycopro-laktase-tabletter-60stk-874995p) reddet situasjonen mang en gang. Jeg tar de når jeg er ute på restaurant der det (aldri) finnes laktosefrie alternativer, og de gangene jeg bare ikke klarer og holde meg unna noe jeg burde holdt meg unna. Alt håp er derfor ikke ute 😀

  I tillegg så kan det hende du tåler litt laktose likevel, jeg tåler i gjennomsnitt 12g laktose om dagen. Det varierer litt, og du vil nok merke at du i enkelte perioder tåler mer enn andre. Jeg pleier å være veldig flink til å holde meg helt unna laktose før jeg skal på ferie f.eks., sånn at jeg har litt høyere toleranse mens jeg er på ferie. I tillegg har jeg alltid med tabletter i vesken. Du må nesten bare finne ut hva som fungerer for deg, og det er et (smertefullt) prøve-og-feile-prosjekt. Men livet er ikke over, altså. Lover!

 11. Solveig

  …og det er noen tabletter som heter «laktase» på apoteket man kan ta hvis man skal spise noe med laktose🤓✌🏻

 12. Hei!
  Vil bare si noe som er litt viktig angående cøliaki. Hvis du har cøliaki er det viktig (!!) at du spiser som normalt, i hvertfall at du ikke kutter ut gluten, før du tar gastroskopi. Dersom du har cøliaki og spiser gluten vil tarmtottene dine i tarmen brytes ned, og dette vil man kun se vha. gastroskopi. Dersom du spiser glutenfritt i tiden før, vil tarmtottene sakte men sikkert «bygge seg opp» igjen, og en gastroskopi vil dermed ikke påvise cøliaki ettersom tarmen ser normal ut. Så OM du tar gastroskopi – IKKE spis glutenfritt først! Det er også absolutt anbefalt å få stilt diagnosen cøliaki, ettersom man får good pengestøtte fra staten hvis man har diagnosen 🙂 Det er også veldig, veldig viktig å spise glutenfritt dersom man har sykdommen. Man har høyere risiko for bla. tarmkreft hvis man ikke spiser glutenfritt, men man vil også generelt bli underernært og ikke ta opp næringsstoffer normalt. I dag er det faktisk ingen krise med cøliaki ettersom det finnes SÅ mange produkter på markedet sammenlignet med for 10 år siden. Dette fikser seg, og krysser selvsagt fingrene for at dette ikke er cøliaki! <3

 13. Hei Ida!
  Sliter både med gluten og laktose selv, og det er ikke bare bare. Heldigvis er det mange gode alternativer, og mye alternative oppskrifter 🙂

  Her: https://lyngstadernaering.no/oppskrifter/ blant annet finner du mye forskjellig. Lykke til. Klem!

 14. Fant ut jeg var laktoseintolerant når jeg var 32 år selv! Sjokk, men plutselig ble magen bedre 😉 Tenk at det IKKE er normalt å konstant være oppblåst…

  Heldigvis ikke vanskelig å være laktoseintolerant idag. Eneste problem jeg møter på er at det er melkepulver i MYE, men det vet jeg ikke alle nødvendigvis reagerer på.

  Det verste er helt klart melkesjokolade 🙁 SAVN!

 15. Heldigvis er verden begynt og tilpassa seg personar med cøliaki:) har cøliaki i familien, og må sei at mat uten gluten er vel så god, som den med gluten. Og reiser ein utenlands, er det ikkje noko problem der heller. keep on a happy smile 🙂

 16. Celina s

  Så kjedelig!
  Jeg har cøliaki, og fikk diagnosen som 18. Jeg fikk det påvist via blodprøve, men man må fastslå det på en gastroskopi. Dette gruet jeg meg veeeeldig til… men jeg fikk beroligende og merket ikke en ting til det. Om du har cøliaki, så får du utbetalt i underkant av 2000kr hver eneste mnd fra nav. Dette er pga et dyrere kosthold.
  Det blir ganske mange penger iløpet av årene som går, så for all del ta den sjekken.
  Om du fortsetter med gluten om du har cøliaki, har du 30% større sjanse for å utvikle tarmkreft blandt annet. Lykke til!

 17. Et lite tips: Hvis du må gjennom gastropi, er det mulig å få narkose, selv om det koster litt. Det er flere som bruker det alternativet når de har f.eks. sterk brekningsrefleks, slik at man ikke merker noen ting. 🙂

 18. Slapp helt av, det finnes SÅ mye som er laktosefritt, eller eventuelt et alternativ til det man ikke finner! Fikk påvist det selv, for rundt tre år siden, og akkurat som deg – så gikk jeg helt i kjelleren. Jeg gråt, haha! Men det er virkelig ikke så ille, og mye mindre «stress» enn man innbiller seg i starten 🙂 Kommer gjerne med noen tips hvis du vil ha!
  Og du – den gastroskopien. Hvis legen sier du burde, gjør det. Jeg blånektet, og ville på død og liv IKKE, men lot meg overtale til slutt. Det tar helt seriøst 10-15 minutter, og du kan få noe sånn der beroligende greier om du er helt hysterisk! Det fikk jeg, og da roet jeg meg i allefall litt! Nei, det er åpenbart verken koselig eller behagelig, men det er fort gjort, jeg lover! 🙂 Masse lykke til!

 19. Hei! Jeg hadde svært lave B12 verdier noen år tilbake, og fikk samme beskjed som deg, at jeg sannsynligvis hadde cøliaki. Etter gastroskopi viste det seg likevel at jeg ikke hadde dette. Jeg var rett og slett bare dårlig pga. de lave B12 verdiene.

  Krysser fingrene for at du ikke har cøliaki. Lykke til! 🙂

 20. Om du mot all formodning skulle få diagnosen cøliaki, anbefaler jeg å gjøre som meg da jeg fikk den – tillate seg noen dager der man virkelig depper, hater og er bitter! men ikke minst, – spise masse gluten! 😀 Så etter det, omstille seg fullstendig 🙂 (og det er lov å ha dager man er drittlei) lykke til!

 21. Kathrine Frederikke F. Moe

  Erstatt melk/fløte i matlaging med ikaffe og «fløten» fra Oatly. Jeg bruker ikke annet lenger! Oatly sin «creme fraiche» er også fantastisk på taco!

 22. Ida Marie

  Sverige sine matbutikker har et mye bedre utvalg av ‘fri for’ produkter og er mye billigere.
  Bønne og grønnsaks pasta med godt tilbehør er fett godt! Men vær obs på at linser og bønner kan gi mange atombombe fiser i starten om en ikke er vannt til å spise mye av det 😀
  #vegan på instagram og du finner mange NYDELIGE oppskrifter og ideer 😀

 23. Hei Ida! Tenkte bare jeg skulle si at gastroskopi er faktisk ikke så ille som du (og andre) kanskje tror.. ja, det er en slange mer i halsen, meeeen du kan få beroligende og da merker du ikke engang at de har gjort noe. Jeg tok en gastroskopi i fjor høst, og det var over på under to minutter. På forhånd var jeg rimelig nervøs og stresset, men jeg kunne gjort det om og om igjen. Bare gi meg en lyd hvis du lurer på noe 🙂 Kos deg med Norvegia i mellomtiden!

 24. Veldig mange i familien min har cøliaki (noen i combo med laktose), og min bror fikk ikke påvist cøliaki på blodprøver, men de kunne se det under gastroskopien. Så med mindre legen sier noe annet, ville jeg tatt undersøkelsen for å være sikker. Men det er virkelig ikke så ille, gjorde det da jeg var rundt 13 og det gikk mye fortere enn forventet. 🙂

 25. cathrine

  Ser du har fått masse tips over her allerede, men jeg slenger meg på haha. Jeg er laktose intolerant selv, men det eneste jeg blir dårlig av er ren melk.. Jeg spiser ost, yoghurt etc. Det som er lurt er å være veldig streng og kutte ut ALT med laktose i 4 uker. Les på alle innholdsfortegnelser og vær kjempestreng. Da vil du merke når du etterhvert begynner å spise igjen hva du blir dårlig av osv. Prøv deg frem med en matvare for hver uke 🙂 Håper du forstod hva jeg mener 🙂 Lykke til!

 26. Mariann

  Noen tips fra en som har både melke og glutenintoleranse: det finnes flere typer vegansk B&J. Disse er helt melkefrie og også laktosefrie. De er også ganske digge. Ser du har fått masse andre tips ovenfor om laktose, men når det kommer til gluten er mitt tips å velge produkter som er laget på (brun) ris, quinoa, bokhvete, teff, Amaranth osv. Altså: hold deg unna produkter laget på mais og masse stivelse. Etter min erfaring hjelper dette masse på smak. Ellers har Baker Hansen noen sinnsykeglutenfrie produkter det er verdt å teste når du er i Oslo!

 27. Hei!

  Jeg må bare skrive til deg, for jeg påvist cøliaki i januar. Du bør spise helt normalt, og helst glutenmengde som tilsvarer fire – seks brødskiver før du tar prøvene og undersøkelsene. Blodprøven viser kun forhøyede antistoffer, men for å fastslå cøliaki må du ta en gastroskopi som viser om tarmtottene dine er flatet ut.

  Jeg har hatt B12, jernmangel og D-vitaminmangel i flere år, og til slutt sa legen at jeg skulle testes for cøliaki. Jeg skjønte jo ingenting. Cølikere har jo så vondt i magen? Men antistoffene mine var skyhøye. Så tok jeg gastroskopi og da var tarmtottene flatet ut. Gastroskopien var ikke så ille, fordi jeg ba om beroligende først. Be om det 😛 Når jeg tenker tilbake har jeg jo hatt alle symptomene. Men mange med cøliaki har ikke symptomer. Det som er viktig å forstå er at cøliaki kan gi deg varige mangelsykdommer, kreft i tarmen (om du oppdager det typ i en alder av 60 år), forhøyet risiko for å utvikle andre autoimmune sykdommer og for eksempel spontanaborter. Det folk ikke forstår er at cøliaki gir deg en immun reaksjon i kroppen når du får i deg gluten, det er ikke en allergi. Det er helseskadelig å spise gluten dersom du har cøliaki. Så jeg råder deg til å ta blodprøven og gastroskopien dersom du blir henvist til det, kun for å utelukke. For å være helt ærlig møter jeg på så mange fordommer og uheldige situasjoner (spesielt i sosiale settinger) der det ikke er noe glutenfrie alternativer. Jeg hadde aldri klart å leve glutenfritt om jeg faktisk ikke hadde en grunn til det, og det ga meg konsekvenser om jeg ikke gjorde. Men det finnes mye god glutenfri mat, og etter hvert kjenner du ikke forskjellen. Ta det fra en som har levd 25 år med glutenholdig mat, og hadde endelig perfeksjonert kanelbolleoppskriften. Jeg håper du tar legen seriøst og undersøker om dette er tilfelle, om ikke annet enn for helsen din <3

  Lykke til!

  Klem

 28. Skjønner at det er fortvilende å få en slik beskjed. Heldigvis vil mer kunnskap om det forhåpentligvis gjøre det mer overkommelig.

  Når du er laktoseintolerant, så betyr det at du mangler/har mindre av noen enzymer i tarmen (kalt laktase) som spalter laktose. Uspaltet laktose skaper trøbbel. Vi alle har ulik mengde av dette enzymet i tarmen, og de fleste har alltid noen laktaseenzymer i tarmen – og det er faktisk litt viktig å opprettholde de du har. Kutter du ut ALT av laktose, vil kroppen nedregulere disse enzymene, og da tåler du enda mindre laktose. Bare så du er klar over det. Du må finne din «grense», og som oftest handler det om hvor mye laktose man tåler i løpet av et måltid. Heldigvis finnes det et hav av laktosereduserte/laktosefrie produkter, og mange gode alternativ – så dette er neppe så ille som først forutsett.? Harde oster er naturlig laktosefri, og mange tåler syrnede melkeprodukter relativt godt!

  Cøliaki derimot, da er det alvorlig allergi, hvor kroppen angriper tarmtottene. Dette leder ofte til laktoseintoleranse for øvrig. Da må man være nøye med alle glutenholdige produkter, eller produkter produsert på samme fabrikk. Får man i seg gluten kan det påvirke tarmcellene negativt selv om du ikke har symptomer, så det er mange flere hensyn å ta. Man må se på vevet i tarmen for å avgjøre om det er cøliaki eller ikke. Foretrekker du virkelig å leve fullstendig glutenfritt, enn å ha mulighet til å utelukke det? I motsetning til laktoseintoleranse som «bare» gir dårlig mage som konsekvens, har inntak av gluten ved allergi ødeleggende konsekvenser for tarmen. Håper du finner ut av det!

  Denne kommentaren er ikke ment som belærende, men håper at innsikt kan gjøre det litt mer forgripelig 🙂 Lykke til videre, og husk at det ordner seg!

 29. Slik jeg har forstått det har mange av de som har laktoseintoleranse også glutenintoleranse. Jeg har lest endel om temaet intoleranser generelt og det som er svært viktig er å ha god tarmhelse og godt immunforsvar! Da vil man tåle mer etterhvert.. bygge seg opp gradvis. Bare ett tips;)

 30. AS Familien

  Hei! Håper det går bra med deg og at du ikke har både gluten og laktoseallergi.
  Jeg lurer på hva benkeplatene dine heter og hva de er laget av? Er du fornøyd med de? Setter det lett flekker eller lette å holde rene. Veldig lekkert kjøkken.

 31. Hei! Hvordan merket du at du kanskje ikke tålte disse? For eksempel gluten? Kjente du at du har blitt dårlig av brød, pizza etc? Kjenner jeg er veldig ofte vond i magen, spesielt etter å ha spist mye mel-mat, så redd jeg også har det 🙁

 32. Christina

  Åh, jeg var der du er nå for fire år siden. Vet ikke om dette er trøstende, men legen trodde også at jeg hadde cøliaki (ser du nevner i en kommentar her om sammenheng med B12 mangel, det har jeg også). Jeg tok gastroskopi, og fikk påvist IBS i stede. For å være ærlig vet jeg ikke hva som er verst, først tenkte jeg at cøliaki var verst (broren min har det, så jeg vet hvor vanskelig det er), men nå tror jeg søren meg at IBS er minst like ille. forskjellen er vel bare at om du har cøliaki kan du ABSOLUTT ikke spise gluten igjen, mens med IBS har det ingen alvorlige følger utenom at jeg blir ekstremt dårlig. Jeg kan ikke spise hvete (noe som i praksis betyr nesten 100% glutenfri kost uansett) eller laktose, samt en rekke andre matvarer. Det går faktisk overraskende fint! Det er veldig enkelt å spise laktosefritt i Norge hvis du spør meg, og som jeg ser at mange skriver; med laktoseintoleranse kan du spise hardoster og Norvegia er laktosefri. Jeg syns det med hvete er et mye større problem, haha. Men det blir du vant til! Glutenfri pasta er faktisk ikke så verst, til og med kjæresten min spiser det frivillig nå i stede for å lage egen pasta til seg selv. Hvis du må ta gastroskopi; spør om beroligende. Jeg var kjemperedd før min, men jeg fikk beroligende og det gikk greit. Det er ubehagelig, men jeg var så dopet ned at jeg ikke husker så mye av det nå uansett haha. Dette går fint, lykke til! Husk at du ikke er alene og at det er sinnsykt mange gode alternativer for oss med intoleranser der ute i dag <3 Og ikke begynn å spise glutenfritt på egenhånd før du har en diagnose, det gjør ting mye mer komplisert under utredning av cøliaki!

 33. Kristin

  Virkelig ikke meningen å drepe gleden din Ida, men faste oster et dessverre ikke laktosefri, de inneholder bare et lavt nok innhold av laktose til å kalles laktosefri. Fikk meg en real skuffelse selv da jeg fikk det påvist for noen måneder siden, og alle sa til meg at jeg kunne spise ost! Krysser fingrene for at du ikke er like sensitiv som meg, og at du fortsatt kan nyte deilig ost!! Hvis ikke fungerer laktosetabletter som flere nevner helt supert, virkelig en reddende engel. Lykke til med intoleransen, det er utrolig kjipt i starten men etterhvert finner du nok ut hvor lett det faktisk kan være å spise laktosefritt! Det bare krever en del undersøkelse og lesing på baksiden av matvarer i starten.
  Klem❤️

 34. Ida Wulff

  Tusen takk til alle som har tatt seg tid til å skrive til meg <3 Å lese om deres erfaringer er gull verdt for meg, virkelig! Jeg er så uviten og har ikke ORKET å begi meg ut på Google, men nå vet jeg i hvertfall to viktige ting. 1. Jeg kan spise ost. 2. Jeg må ta dette med cøliaki på alvor, og mest sannsynlig gjennomføre en gastroskopi. Usj! Takk igjen, alle <3

 35. Det er faktisk lettere å endre om kostholdet enn man tror! 🙂
  Jeg er laktoseintolerant og spiser og drikker som vanlig, siden det meste i grunnen finnes laktosefritt 🙂
  Jeg måtte også følge FODMAP-dietten en god stund, der jeg i tillegg måtte kutte ut gluten og selv om jeg kan spise gluten igjen nå så er det mye glutenfritt jeg fremdeles holder meg til. Som f.eks pasta, jeg personlig merket ikke noe forskjell på smaken der, men jeg slapp å bli oppblåst av den glutenfrie versjonen 🙂

  Det er kjipt i starten, men det går seg til! 😀

 36. Jeg også har laktoseintoleranse og mest sannsynlig cøliaki.
  Du kan forsatt spise norwegia hvitost som normalt om det er det du spiser. Fordi den osten inneholder ingen laktose.

  Håper du ser på den nettsiden

 37. Hei Ida:)

  Jeg har selv cøliaki. Roomien min har laktose, det samme har min beste venninne. Jeg er derfor godt kjent med begge deler. Vi tre tilbringer mye tid sammen, og tuller stadig med at vi må finne oss en venninne som er veganer og ikke tåler nøtter, så vi virkelig må bruke kreativiteten for å få i oss mat når vi er sammen. Jeg ser du allerede har fått masse tips over her, så jeg jeg skal ikke greie ut. Jeg vil bare dele litt av mine erfaringer, som ikke er så aller verst. Det er lov å være litt deppa, men det er ikke så utfordrende som du tror. Det er ganske lett å legge om til et glutenfritt og laktosefritt kosthold. Hjemme hos oss har det aldri vært noen stor utfordring. En fordel er at du er nødt til å spise mer rene råvarer, som både er mer sunt og næringsrikt enn prosessert mat. Den eneste store utfordringen jeg har opplevd er følelsen av å være til bry for andre fordi man alltid må tas hensyn til når det lages mat. Det plaget meg en god stund! Jeg opplever heldigvis dette som veldig mye lettere nå, og har aldri vært til bry på den måten jeg har fryktet selv. Masse lykke til

 38. Laktoseintoleranse er ikke farlig (finnes tom. piller) – dog irriterende – mens cøliaki er det litt verre med..

  Et godt tips er å sjekke ut fakta først: https://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/mat-og-matoverfolsomhet/laktoseintoleranse/
  https://www.melk.no/Kosthold-og-helse/Allergi-og-intoleranse/Hva-er-laktoseintoleranse

  Har du cøliaki og trenger ekstra hjelp, så ville jeg anbefalt å gå til klinisk ernæringsfysiolog (kan spørre fastlegen om henvisning eller gå til en privat). Da får man en god forståelse for hvorfor det er viktig å holde seg glutenfri og tips og triks til en enklere hverdag! 🙂

 39. Camilla

  Vanlig ost inneholder ikke laktose i det hele tatt, så det er bare å spise ost :))

 40. Nei. Det er ikke allergi. Det er intoleranse.

 41. Jeg synes det er veldig rart at du skal leve helt glutenfritt FØR en gastroskopi. For om du spiser glutenfri mat og drar i undersøkelser vi tarmtottene dine roe seg ned og det er ikke sikkert de vil kunne se noe på gastroen.

  Jeg fikk beskjed om å leve som normalt før undersøkelsen for å ikke få feil svar.

  1. Ida Wulff

   Jeg skal leve laktosefritt frem til gastroskopien, ikke glutenfritt. Syns dog det føles veldig rart å stappe i meg gluten som jeg kanskje ikke tåler. Men jeg gjør det, altså 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.